Thursday, April 21, 2011

peluang..nope!!

Assalamualaikum semua..

dah berbulan2 rasanya tak update blog ni..lama dah aku tak mengaktifkan diri..bukan niat nak hilangkan diri begitu saja..tapi disebabkan masalah laptop yang tak boleh nak connect internet, tue yang aku malas nak update, malas nak update g cc, malas nak betulkan laptop aku..dan mungkin akan berlanjutan sehingga hari hari terakhir sem..besh tue..

dan bile tengok gambar di atas ni, lama kelamaan aku menerima dengan rela hati..
ACCEPTANCE k...

dan bila dah lama tak update ni, mesti ramai stalker2 aku rindu nak tahu perkembangan aku kan..cehh..bajet ramai peminat kot..hehe..whatever!!

sekarang ni pun aku aktif fesbuk sket sket je..tue pun on9 pakai handphone..ketagihan fesbuk semakin berkurang dan on9 pun rilek2 cool2 saja..kalau tak on9 langsung pulak rasa macam tak tahu apa apa berita..dan walaupun on9 rilek2 je tapi aktiviti stalker aku still berjalan macam biasa..skodeng sape beb..haha..nak tahu ke sape yang aku selalu skodeng..??mmm..he still single and sampai bila aku nak stop skodeng dia pun aku tak taw..mungkin sehingga aku tahu dia ada sweet girlfriend dan aku pulak ad bf dan pada suatu tahap kemuncak nanti mungkin aku tak akan mempedulikannya lagi..sekarang ni dengar cerita dia minat kat sorang girl ni..aku macam kenal sape girl yang dia suka tue..tapi tak taw la betul ke tak..kalau ianya benar, aku tumpang gembira dan hope dia dapat kecapi bahagia dan kehidupan yang dia inginkan..

kadang kadang teringin nak tegur dia..tapi..sorry..tak mungkin selepas peristiwa yang berlaku itu..dia tak akan terima aku lagi sebagai kawan..sebab??dia ada jawapan sendiri..dan aku pun ada jawapan sendiri..
sekarang ni aku nak bercakap mengenai..
“peluang”
a.k.a
suatu perkara yang kita inginkan datang kembali..
pernah suatu ketika dulu aku bertanya pada diri aku, kalau aku dapat peluang apa yang aku buat..aku jawab aku akan buat yang terbaik, setiap detik yang berjalan akan diisi dengan kemanisan, aku akan perbaiki segala kesilapan yang telah berlaku..

tapi..
sekarang..
pelbagai persoalan yang timbul..
Adakah peluang itu benar benar apa yang diinginkan selama ini??
Apakah yang dapat aku berikan kepada peluang sekiranya ada peluang??
Apakah sebenarnya matlamat peluang tersebut??
Benarkah aku betul betul mahu merebut jika peluang datang??
Dan..
Adakah peluang itu benar benar bawa kebahagian dalam hidup??

Banyak persoalan..tapi mungkin jawapannya ada satu saja..
Jawapannya cuba tanya diri, fahami dan dalami apa yang sebenarnya dimahukan dalam hidup ini..tapi kalau peluang itu just hanya peluang tanpa dikembangkan, then perkara itu tetap sama dan tanpa peluang pun tak mati la hidup..

Kalau tanya aku adakah aku mahu peluang??
Aku akan jawab adakah ada peluang yang sama datang dua kali??
Tidak..kamu akan ada suatu perkara yang benar-benar kamu suka dan ianya akan datang sekali dalam seumur hidup..kalau ada, kamu memang orang yang sangat bertuah dan terpilih untuk terima kurniaan itu..

,,,,,,,,,,,,,,,,,
Pernah pada suatu tahap aku try nak tunggu peluang tapi itu adalah tindakan yang bodoh..how come??kenapa perlu tunggu peluang ibarat bulan akan jatuh ke bumi??perkara yang lepas, nak jilat balik kenapa??dan disebabkan hanya satu-satunya peluang yang aku inginkan, so aku terlepas peluang peluang yang lain..sekarang aku rasa, apalah sangat makna peluang jika kita sendiri tak tahu bagaimana nak buat peluang itu macam really cantik..lastly yang penting just maju ke depan, jalani hidup dengan baik, perbaiki segala kelemahan dan bina hidup baru..

dan selamat beramal~~~
hehe..tetibe kan...
,,,,,,,,,,,,,,,,,

p/s : andai ada hari, pasti akan bertemu kembali..

No comments:

Post a Comment