Friday, November 26, 2010

you'll find your way - Insya Allah | ماهر زين - إن شاء الله



Everytime you feel like you cannot go on 
You feel so lost 
That your so alone 
All you is see is night 
And darkness all around 
You feel so helpless 
You can`t see which way to go 
Don`t despair and never loose hope 
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x 
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake 
You feel you can`t repent 
And that its way too late 
Your`re so confused,wrong decisions you have made 
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never loose hope 
Cause Allah is always by your side 
Insya Allah3x 
Insya Allah you`ll find your way 
Insya Allah3x 
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah He`s never far away 
Put your trust in 
Him Raise your hands and pray 
OOO Ya Allah 
Guide my steps don`t let me go astray 
You`re the only one that showed me the way, 
Showed me the way 2x 
nsya Allah3x 
Insya Allah we`ll find the way

Friday, November 12, 2010

aku sama macam dulu lagi cuma ingin menjadi orang...orang..dan orang...

***
kalau kegembiraan itu sementara, bahagiakan diri sendiri dengan sedaya upaya..kegembiraan kadangkala akan datang dengan cepat dan pergi dalam sekelip mata..terbang melayang tatkala tangan mahu menggenggam dengan pantas..mata hanya akan dapat memandang ia berlalu pergi tanpa menyedari, itulah yang cuba digapai selama ini..
***
setiap hari ada orang yang bahagia..
maksud aku orang di sekeliling aku..
orang tu bahagia ngan pak/mak we die..
orang tu bahagia bila dapat main bermacam-macam game..
orang yang ini bahagia dengan hati yang aman dan tenang..
tapi..
ada juga yang hampir hilang atau sudah hilang bahagia..
(harap mereka yang nak give up ni, tabah menjalani hari-hari akan datang..)
so...
abes??apa sebenarnya yang aku mahukan??
bahagia macam mana yang aku mahukan??
diam..aku takde jawapan..

we have two choices in life :
1. give up..
2. waiting for happiness..

so aku pilih yang kedua..waiting and hope..


ayat seorang kawan tuk aku,,
erniey : ko xphm mksd cnta,syg,,rndu..huuuu..so,better jgn bercinta...
(mungkin aku hanya tahu maksud SUKA..
whatever it is, life must go on ride..)

Thursday, November 11, 2010

bila rasa nak rindu..aku rindu jela...

boleh tak kalau aku nak rindu..
sape??
dia la..
O.M.G.
jiwang..biar la..aku saje2 nak rindu kat dia..bila tengok wajah dia, profile dia, mesti teringat balik waktu dulu2..comel giler kot..i want to smile like u smile to me..=)..
ooooo..

 
sory beb!!
aku tak pernah kenal erti cinta..
sebab tu dgn mudah aku lepaskan ia pergi..
walaupun aku tahu aku suka dia sangat2..
cinta ke tu??ek??
(sori jiwa aku kian pudar, kosong..
aku ingin mencari cinta hakiki kekal abadi..)
di mana letaknya kebahagiaan??

Sunday, November 7, 2010

bukan study week..tapi minggu menyiapkan assignment .........arggghhhh!!!!

today, i feel nothing..seriously!!
padahal study week terbuang begitu saja..
study nyer pun tah ke mana..
ni pun aku asyik bukak fesbuk..bukannya ada apa pun fb tue..kecuali stalker orang le..ishhh..sape la yang bertuah kena stalk ngan aku tue kan..whateverrrr...
pulak 2, jumaat sabtu dan ahad..aku enjoy giler2 ngan family..(mak, akak aku dtg cni le..)lagi la tak mungkin aku nak study..sedutan dari itu meh aku kongsikan apa yang besh sangat kan..padahal biasa jek..

jumaat : pagi2 lepas subuh aku dah mesej akak aku pukul bape nak amek..die cakap suroh siap je..ok la..tup tup je tetibe mak aku tepon cakap dah dekat hospital serdang...mak aii??apasal x mesej dulu ke gerak pukul bape...ishhh..diorang ni memang xtaw yang aku ni VVIP time study week ni..i need time!!dan aku memang memandang masa..padahal masa 2 aku baru lepas abes taip2 assignment..seb baek dah siap taip..pastu dah la tak mandi lagi..ok takpa la tue..
petang......di sini lah perjalanan bermula..
destinasi..NILAI 3..
pergghhh..apa barang nilai 3 kan..tempat shopping barang kawin, perabot jati..(aku usha suro mak aku beli set ruang tamu jati..cun!!tapi ooo..usha2 je..rumah dah tak muat), selimut, bantal, kain ela, karpet..(aku memang berkenan dengan kapet bulu2 tue...chantek!!lembut..kaler meletop!!) dan banyak lagi...!!aku tak beli apa pun..just tengok2 cuci mata..yang borong banyak akak aku le..(k.eza borong kerusi 1 set..kapet rotan..)

pastu dah penat beli belah..terus on da way pergi GOLD COAST...(chalet kat situ paling murah=mahal aku penah dengar 5 ribu 1 malam..sape2 yang nak menginap di situ kena beli insurans dulu la..)pergghh..macam kat overseas plak ek..kat bagan lalang je kot..alamak!!sampai2 je kat situ sebenarnya aku dah pernah pergi 2 minggu yang lepas time lawatan aqua.....apa yang besh kat sini..??ramai orang..hehe..betul la..cuti deepavali..aku datang sini makan2..haha..siyes..makan2 tepi laut..semua akak-akak aku sponsor...
tapi 1 yang besh kat sini, seronok sehh berkhemah tepi pantai..banyak je orang berkhemah malam2 kat sini..

aku bersama anak buah..

dahh malam..penat..balik..tido..
sabtu : pagi dok rumah akak aku..plan petang nak jalan2 key ell aka kl..perggghhh..memang mak aku gila membeli belah..selalu tak macam ni...takpe la..skali skala mak aku lepas gian...haha...aku bodyguard mak aku la..skali tue aku masuk kedai pakaian murah..memang meletop abes la harganya..membelah pun abes meletop gak..(sowi la ayat aku ni memang hancur geleng kepala..marah cikgu bm..)aku pun usha usha la blouse 1 2 kat mak aku..haha..then..malam makan kat maluri..memang kedai makan faberet..then order je apa nak..ada orang belanja..huhu..

ahad : aku dah gelisah..za, ko nak hantar aku pukul bape??pukul 10 lebih gerak la..aku nak g JJ aka jaya jusco jap..oooo..boleh la..aku ikut je...saje jalan2..abes pusing2 pukul 1, terus makan kat padang, then hantar balik upm..
dah sampai bilik..aku tak rasa pape plak..padahal nak final ni ari selasa..giler!!!please tolong bagi aku semangat nak study!!!
 ni jadual final..
9/11 s0siologi pendidikan..
10/11 pembangunan kurikulum & sains tanah
11/11 amali jahitan
12/11 hortikultur hiasan
15/11 perlindungan asas tumbuhan
16/11 ert

ooOOOooo sangat berderet..keretapi KTM bergerakk perlahannn~~
i feel nothing...damn!!tapi aku rasa gelisah!!
adoiii!!teringat nak balik pulak...
okkk..sila study jangan malas2..
dulu penah cakap kan nak buat yang kaW kaW untuk final..
do your BEST!!!
 semoga menstudy kan diri...



Tuesday, November 2, 2010

lihat pada hati..

-aku gembira bila tengok orang lain bahagia..serius..tak tipu..-
-by erniey..-
hope..
satu hari nanti aku pun akan capai bahagia itu..
maybe..
ishhh..kenapa ada titisan air mata jatuh ni..??
ermmm..
usah risau..ini cuma dari hati yang kecil yang terdampar jauh..
adios..
 

babak herbarium:its all bout money, time 4 sleep n.....oooOOo..

----
hari ini aka semalam aku rasa bangga sebab dapat akhirnya dapat menyiapkan herbarium dengan jayanya..
dari pukul 12 tengah malam hingga kul 2 ptg aku mengerjakan herbarium..
taraaaa...so ini hasilnya...
comel kan??
comelnya...(comel bukan di luar tapi hasil di dalam..)terasa macam tak nak hantar pun ada..nak buat simpanan peribadi..
bila dah tua nanti boleh bukak balik tengok balik oooOOOoo ini aku buat masa kat U..
hihi..mintak2 dapat balik..tapi bertahun kot nak tunggu dapat balik..
rentetan dari projek herbarium collection ni..
1. 1-2 bulan sebelum due date dah kene cari daun trees, shrubs, ground covers, frangrants, edible, ngan climbers..
2. lepas amik kene lap dulu daun bab mana taw ada basidiomycetes or oomycetes ke...haha..
3. then tepek atas "can cin cau weh..sulat kabar lama.."kerja penepekan kene buat segera supaya daun akan cpat layu selepas di amek dari pokok..tepek-tepek pun bukan main tepek je..pastikan xde daun yang bertindih..kalu tak, tak cun la daun 2..
4. lepas tue sorokkan bawah tilam aka proses peng'compress'an..ini adalah kaedah untuk memampatkan dan mengeringkan daun secara beransur..proses peng'compress'an yang lebih sopan adalah dengan memasukkan daun pada papan compress dan masuk dalam oven...so akan dapat hasil yang baik; 40 darjah celcius, letak dalam seminggu..then p jenguk2 la..jangan lama2 nanti hangus pulak..(ni ada lagi satu kaedah dengan menepekkan daun dengan iron..haha...ni keje orang last minute or tetibe daun berkulat..dah takde masa kan..tapi hasilnya kureng ler...)

5. then bile semue dah kering daun itu boleh lah dijadikan herbarium collection..huhu..
(kering disini bermaksud daun tidak semestinya coklat tapi boleh jadi hijau cuma kalau rasa daun sudah rapuh maknanya ia sudah terlalu kering..

ishhh..ishhh..apa yang aku merepek ni...hahaha..
=P

Sunday, October 31, 2010

ini untuk aku dengar, baca, lihat, hayati.......

.....
aku dah agak perkara ni akan berlaku..bila cakap2 mulut orang mula keluar walaupun bukan dari mulut aku sendiri...
tentunya lebih mengembirakan dan melegakan hati dia..
mesti dia tengah tersenyum gembira..
 arrrgggghhhhh..
aku bengang, aku sakit, aku sedih..
perlu ke dia buat kenyataan begitu..
perlu untuk dia..
dia memang akan pergi..
sorry to say erniey..
ko bertuah dapat kawan seperti dia 3 tahun lepas..
tapi kini ko tak akan bertuah untuk selamanya..
huuuuu...
...............................

Tuesday, October 26, 2010

bermain semasa kelas..haha..

kenapa ek???
hari ini semua orang nak TENGGENG!!!
rilek la..semua nak EMO EMO..
aku tak leh terime..xleh blah dengan manusia EMOSIONAL ni..
wth!!!
..OMG..

Monday, October 25, 2010

perasaan lepas test plp.

haha..
besh gile dah abes test plp aka serangga..
frusttt??stresss???ooo..no..no..
how can i frust or stresss...kalau aku pun bukannya study sangat pun...
hohohoOOOOooo...
aku juga tidak menyesal semalam malam..
sebab aku cukup tidooOOOoo..bangun cam biasa kul 6.30..
paling besh jawab soklan tadi yang aku konfem betul..
mimosa pudica//////dan mosaic cili....hehe....
yang lain hancurrrr....agagagaaaaaa....nasib la kaWw!!
watpe kasi soklan susah2..
ok laaaa..
pasni..concentrait kat assignment melambak2 dulu...
then study3!!!!
all the beshhhh!!!
seriously aku nak buat yang terbaek final exam t....
tengoOOKkk la...aku mesti boleh!!!!
eeeehhhh...ehhhh...
nak pergi class HRT lak...
hujan plak...tidoooOOOoo...oh no...
petang class jahit plakkkkkkk...
malas2 nak pergi leh tak...
boleh...
no hal..
tapiiiii....ooooOOOooooo..
.......(n_n)..........

Sunday, October 24, 2010

esok hari ahad lagi ke??

~~STRESSSSSSSSS!!!
gile assignment banyak...
aku tak larat dah nak buat..
tapi aku buat masa...
sengal tak??
memang sengal..
TENSION....!!!
nak termuntah-muntah buat assignment..
haitttt...jalan ka assignment tue..
padahal tengok static gak...
takde progress langsung pun assignment tue...
cam gitu gak...
hoi!!buku sains tanah (buku eton, fiza pinjam dari library..)
apasal ko tengok aku dari tadi...
ko nak usha aku kan...
supaya aku buat assignment Dr.Hamdan kan..
haha..
aku tengah taip ni..
taip post baru tuk blog aku..
hehe...
sowi aku tengah buang masa..
buang angin..buang kentut...
tahap kemalasan dan kengantukkan yang begitu melampau...
ooooo...lupa...
esok exam PLP aka serangga perosak yang merosakkan tisu2 dalam otak aku..
sudah lama bersarang cuma dapat detect sekarang...
owwhhhh serangga...
aku picit2 ko bru taw...
ko darah pun takde..
pastu nak sebar seluruh dunia..
sakit..sakit...
ok la...
aku pun malas dah nak merepek2..
sebab mata aku dah berkelip2..
macam torchlight kehabisan bateri...
kejap ag mati la terdampar atas katil..
tettt...tetttt...tetttt...teeetttttttttt...
nyawa anda tidak dapat diselamatkan...
gud bai!!!

Saturday, October 23, 2010

11 Painful Things : )

  1. bringing back the feeling you have learned to forget
  2. reminiscing the good times
  3. trying to hide what you really feel
  4. loving someone who loves another
  5. having a commitment with someone you know would not last
  6. shielding your heart to love somebody
  7. loving a person too much
  8. right love at the wrong time
  9. taking risk to fall in love again
  10. accepting that it was never meant to be
  11. people you love ignore you

sabarlah wahai hatiku sayang

Sabarlah...Allah ada bersamaku...
ku pujuk hati...agar tidak terus tenggelam dalam kegusaran...

Subhanallah..
Maha suci Allah yang menciptakan ketentuan...
walau pada awalnya, itulah jalan yang terbaik..
namun, rahsia Allah tetap rahsia.. disembunyikan dari pengetahuan manusia...

janjiNya...

" dan pasti Kami akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, dan kekurangan jiwa, dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar" ~ Al-Baqarah: 155.

Dia memberi ujian hanya dalam sekelip mata...
lantas dibiarkan manusia itu mencari jalan keluarnya sendiri..
dibentangnya jalan dengan cara yang cukup terseni...
diilhamkan penyelesaian yang hanya mampu dilihat oleh hati nurani...

nah...!!!..sekarang...selesaikanlah sendiri.... kamu mampu...

"dan Kami tidak membebani seseorang melainkan menurut kesanggupannya, dan pada Kami ada satu catatan yang menuturkan dengan sebenarnya, dan mereka tidak dizalimi(dirugikan)"~ Al-Mu'minun:62

ya!!... kamu mampu..
mana mungkin Allah menguji sesuatu buat hambaNya dengan sesuatu yang tidak mampu kau tanggung..
tapi...
"saya dah buat yang terbaik...
saya dah istikharah sebelum buat pilihan itu...
saya cuba pilih jalan yang paling Allah redhai...
tapi sekarang....
kenapa saya merasakan pilihan saya dulu adalah kesilapan besar yang pernah saya pilih...
kenapa? saya sedih..:-( "

wahai hati...
renunglah sedalam-dalamnya...
ya..mungkin pilihan yang kau pilih adalah yang terbaik untukmu..
Allah tahu...betapa kau telah berusaha sebaiknya...
tapi pernah kah kau fikir, kenapa Allah masih memberi kesukaran buatmu? renunglah dengan mata hatimu...

diamlah sejenak...
pertama..
wahai hati..
berbaik sangka lah pada Allah..Tuhan yang menganugerahkan ujian ini kepadamu...
jangan Kau fikir yang bukan-bukan pada ketentuan Allah...
Allah tahu setiap sangkaanmu padaNya...

Firman Allah swt (Hadist Qudsi): " Aku mengikuti persangkaan hambaKu terhadap diriKu menurut apa yang disukainya".~ al-Hadist.

mana mungkin Allah tidak mengerti hati hambaNya..
bukankah kita dulu asalnya dari sesuatu yang kotor?
daripada sekecil-kecil diri..
kini sehingga dewasa hanya dibesarkan dengan rezeki dariNya...
Allah mengangkat darjat kita menjadi mulia malah lebih mulia dari ciptaan Allah yang lain.
namun, bila Allah datangkan sedikit cubaan semata-mata untuk menguji keimanan, pantaskah kita untuk terus menghukum ketentuanNya?

belailah jiwa...
apa yang Allah cuba lakukan ini adalah suatu ketentuan yang tersirat dalam rahsianya...
pasti Allah sebagai Pencipta segalanya punyai jawapan atas setiap ciptaanNya....


wahai hati...
kedua..
fikirlah ini...
dulu, kau pernah berkata ;

"Ujian tanda kasih sayangNya.. dan ujian adalah anugerah Allah untuk mengangkat darjat hambaNya.."

lupakah engkau pada ucapan yang keluar dari bibirmu sendiri..
di saat engkau diberi peluang memberi tazkirah pada satu halaqah..
disaksikan sahabat-sahabatmu..?


hmm..lupa ya...
inilah peluangnya untuk kau buktikan kata-katamu itu...
kerana..sampai satu saat..
Allah pasti akan menguji kita atas sesuatu yang pernah kita ucapkan...
untuk membuktikan sejauh mana kita mengimani ucapan itu..

ingat..!!
"iman itu adalah cabaran..!!
engkau boleh mengaku engkau mencapai tahap iman andai kau lepasi ujian ini...
lupakah engkau pada kata-kata hikmah Allah...

" sesungguhnya kami telah menjadikan apa yang ada di bumi sebagai perhiasan baginya, untuk kami menguji mereka, siapakah diantara mereka yang terbaik perbuatannya"~ Al-kahfi:7

hatiku...
kamu inginkan syurga Allah..kan?

"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad diantara kamu, dan belum nyata orang-orang yang sabar"~ Ali-Imran:142

hmm..inilah yang perlu engkau taruhkan...
mana mungkin kamu akan mendapat hadiah syurga dari Allah andai ujian sebegini kamu tidak mampu hadapi...
mana mungkin...
sedangkan dihadapanmu yang Allah hijabkan pandangan, terbentang 1001 lagi cabaran..
yang lebih hebat lagi...
xkan ujian sebegini sudah membuatkan kamu lemah..
lantas menghilangkan nilai kebergantungan pada Allah...
kalau begini sikapmu wahai hati...
macam mana kau nak hadapi ujian yang mendatang?


renunglah....
ketiga...
wahai hatiku sayang...
lihatlah.... Allah itu sangat Penyayang...
bermula dari celiknya matamu awal pagi...
telah sedia terbentang nikmat Allah buatmu tanpa sempat kamu pinta...
dan kini...ujian mendatangimu...
Laa Tahzan...jangan bersedih...

kalau engkau masih bersedih wahai hati...
ke sini..dekat denganku..
ingin aku khabarkan berita baik untukmu...
bukan dariku...
tapi berita ini dari Allah...
buatmu andai engkau menghayati setiap apa yang Allah kiaskan dalam Qalam SuciNya ini...

" Sesungguhnya orang-orang yang berkata,'Tuhan kami adalah Allah', kemudian mereka tetap istiqamah, tidak ada rasa khuatir pada mereka dan mereka tidak(pula) bersedih hati. Mereka itulah para penghuni syurga, kekal di dalamnya; sebagai balasan atas apa yang telah mereka kerjakan."~ Al-Ahqaf:13-14.

lihat..
betapa Allah Maha Memahami...
dipujuk hatimu sedemiakian rupa...
lantas dijanjikan lagi dengan 'hadiah' yang paling istimewa..

cuma..satu perkara yang perlu kamu pertahankan.. adalah..'sabar'...
sabar dengan ujian dan sabar menanti anugerah dari Allah...

sekarang.. wahai hatiku...
pandanglah semua ini dengan mata hatimu sekali lagi...
bangkitlah...bangun...
cari rahsia yang Allah sembunyikan dalam Qalam Suci, Al-Quran...
susunlah langkahmu...
pasti ada jalan keluar...

Allah Maha Mengetahui...
berusahalah...
walaupun usahamu tidak membuahkan hasil...
tapi Dia tahu engkau telah sedaya upaya berusaha mencari jalan keluar dengan cara yang paling diredhaiNya...

yakinlah...
sabarlah...
malah apapun yang kau cuba jauhkan..diamkan..atau sembunyikan...
pantas Allah lebih mengetahui..

"katakanlah: jika kamu sembunyikan apa yang ada dalam hatimu atau kamu nyatakan, Allah pasti mengetahuinya: Dia mengetahui apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu" ~Ali-Imran:29

wahai hati...
apapun jua ujian yang bakal mendatang setelah ini...
kuatlah kebergantungan mu padaNya...
Ilham yang terbentang..
gunakanlah sebaik-baiknya..
carilah rahsia disebalik rahsia yang disembunyikanNya...
engkau pasti akan menemuinya...

janji Allah itu PASTI..!!!

InsyAllah.. Sabarlah wahai hatiku sayang..

Tuesday, October 19, 2010

Masih Aku Terasa - Gersang

yang pertama tidak semestinya yang terakhir...

assalamualaikum..pembuka bicara..
lama sudah rasanya tak update..rindu plak hendak berkata-kata..
eemmm..
pernah tak rasa..susah betul mahu melupakan cinta pertama..??aikkk..??haiya..lu pernah ada pakwe ke??tak pernah cerita pun??awat keluaq plak ayat camni??pernah bercinta ka??haha..tak pernah tapi pernah suka giler kat someone..dan sekarang dia mungkin tak akan pernah jadi kawan aku lagi..seriously..walaupun aku pernah kenal dia dulu..kenapa??sebab..tah..aku tak jumpa sebab musabab..mungkin masalah ada pada aku dan aku tak pernah nak rungkaikan...mungkin..sekarang rasanya takde apa yang perlu diungkitkan..diingatkan..no!!
kalau tanya diri aku..aku akan tersenyum kecil..aku dah tak kisah..memang aku begitu dari dulu lagi..tah,,takde apa yang menarik pada diri aku..sapa kisah hati aku dan aku tak akan perlu kisah hati aku sendiri..sinis sungguh..kan..kalau aku sedih, gembira, SS, masuk air ke,,hanya aku sorang je taw..kan..(actually cakap untuk diri sendiri..) aku mula belajar terima kenyataan..sayang memang seribu kali sayang tapi aku akan terus tetap dengan janji aku..
~~aku tersenyum kecil dan kelat lagi~~

Sunday, October 10, 2010

saya suka saya tulis..perbualan antara girl dan boy..

sedutan semula perbualan sebabak pada suatu hari..
 
***
tarikh : mungkin dah 2 atau 3 tahun yang lepas..
tempat : di tepi bangunan besar bercat kuning,,mungkin dewan kuliah..
masa : ala2 pukul 4pm..
girl : eh..boy,, dah print assignment semua..hantar hari ni kan?
boy : uishhh..mesti dah..nah..nak tengok tak?
girl : nak..(belek2 assignment tadi..)bayar bape ni?
boy : sorang bayar rm 1.80..
girl : aku bagi syiling taw..syiling aku melambak ni..(sedang mengorek2 syiling di purse..)
boy : uishhh..tak nak la..berat..(dengan gaya buat muka ganas tapi comel..)
girl : takpe..senang wat tepon awek nanti..
boy : mane ada awek..
girl : awek kat kedah ke??
boy : *ketawa* dan tanpa jawapan..
 
fin
***
 motif kisah ni..hihi..*senyum* dulu..
tadi buka buku kecil aku..pastu baca balik buku kecil..
pastu rasa macam nak tulis balik apa yang tertulis kat buku kecil tu..
so motifnya : penceritaan semula..paham kan..

Saturday, October 9, 2010

post macam ni pertama dan terakhir kot akan tercerita...haha...pape je....

salam..hehe
=)
hari ni aku baru terasa boleh tersenyum secara neutral..sebab sebelum hari2 yang lepas aku senyum plastik je untuk menceriakan aku dan kawan2 sekeliling..tapi dalam hati..ouhhh..sangat tak tenang dan serabut kepala..minggu exam kot..pecah kepala lagi2 pelindungan tumbuhan asas a.k.a PLP serangga..sorry la sebab senyum seplastik..tapi tak nampak kot kalau aku tak epy pun kan..(kalau aku buat hal sendiri plak macam tak besh plak kan..kan??kan!!!)whutever la...
sebenarnya aku nak tulis pasal ni....
korang ada S.A. tak..?
S.A.??whut the S.A...haha..
aku ada 2 S.A....korang ada?hehe..dalam 1 hari sekaligus nampak 2 S.A secara live..ni S.A. no 1..ceritanya bermula begini..minggu lepas secara tidak sengaja dan mungkin gak lama tak nampak..(padahal masa PC nampak selalu kot depan mata ag!!)..cehh..lepas habis exam horti minggu lepas..gle!GLE!!haha..otw nak g bustop balik kolej, dari jauh dah nampak..oouchhh..my hensem tengah tunggu bus walaupun rambut macam serabut,,muka macam tak kena air,,misai rambut dah macam hutan belantara..(tak kisah la sebab aku tahu S.A aku ni memang busy macam kos aku gak..lalala...)suka..suka sebab dia hensem, cool, rilek...then bus sampai..dia naek bus..aku pun follow naek bus gak....huahuaaaa..
tamat S.A no 1..

S.A no 2 plak..dah sampai kolej..aku terus masuk bilik..cam biasa buka tudung, buka tingkap..tetibe ishhhh,, biar betik macam kenal..ooowhh..no wonder la dia i-hong kat sini sebab nak konvo kan...haha..secara live ter'skodeng dari bilik plak tue..(eh ternampak ok!!bukan sengaja nak skodeng..)suka..suka sebab dia hensem gak, cool, rilek..tapi dah ada special gurlfriend..huahua..S.A. no 1 single lagi..tapi macam player, tapi ok je..muahahaha..

whutever la..diorang juz secret admirer aku je..takkan boleh mati kot kalau diorang ada awek, bini ke kan...yang penting aku suka..lalala~~
ok la sampai di sini..
aku rasa post kali ini macam tak boleh blah..
muhahahaaaa~~
whutever..whatever!

Tuesday, October 5, 2010

cuci minda

salam...selamat malam..
tetiba aku terasa rendahnya hati aku..
nak describe rendah sejauh mana tue xtaw nak cakap camne..
tapi terasa rendah..
ok..
rasanya aku perlu muhasabah diri sekejap..
bagi tenang kaw kaw..
fikirkan yang terbaik jika masih mampu..

* * *
mungkin aku patut lakukan perkara ini tiap2 malam..

--Cuci minda--
Sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati 
"Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian psikologi, 
apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya..

Saturday, October 2, 2010

otak saya mampu berfikir..jadi fikirkanlah yang terbaek wok!!

--
otak..
tolong ingatkan aku..
tolong ingatkan janji aku..
tolong ingatkan apa yang aku tulis..
supaya aku tidak lupa..
janji aku..
aku tak akan ganggu lagi..
-fullstop.-
--

Friday, October 1, 2010

aku mintak maaf..

aku sedar hidup manusia adalah satu fragmen yang indah dan penuh warna..
ujian dan cabaran dilalui untuk membina kehidupan dan kebahagiaan masa depan..
---
seriously..
memang jelas kebenaran untuk aku..
gila..
aku ke penyebab?? 
dia sakit jiwang..

..i'm sorry so much..
(n_n)
aku tak bermaksud nak bengkakkan lagi hati kamu..
*sedih* tengok kamu begitu..

pesanan untuk kamu, sakit ada ubat..kalau kamu rasa perlu pulihkan, rawatlah dengan apa cara sekali pun..aku paham walaupun aku bukan di tempat kamu..juz jgn trlalu ikut perasaan..muhasabah diri banyak2..boleh mati ter'emo taw..serious..aku tak maen2..assignment 1st..proposal 1st..jika perlu, aku akan lari jauh-jauh..*sila halau aku*..
dan jangan risau, aku memang suka kamu..

Friday, September 24, 2010

aku memang suka novel ni..jangan tanya mengapa..mungkin??hehhhh...


Maaf kepada hati sebab ini kisah jiwa lagi..letih sudah memujuk hati..tapi aku masih mencari sesuatu yang aku sendiri pun tak pasti apa yang aku cari selama ini..sekian terimalah……post untuk kali ini..
Review tentang YOU NI..AYAT2 JIWA..

Banyak-banyak novel yang penah aku baca, ini adalah pertama kali hati aku terlekat giler kat novel “You ni..Ayat-ayat Jiwa..” sebab sebelum ni aku penah post cerita ni tapi masa tue aku tak habis baca lagi sebenarnya..itu just a little bit intro yang aku goggle kat internet..then sekarang aku dah habis baca..novel bertemakan percintaan persahabatan dan persoalan yang sukar untuk terjawab dan terungkai jika hanya diam di dalam hati..novel ni memang sama or lebih kurang  dengan jiwa yang aku cari kebelakangan ini..(mungkin ada jawapan kepada pertanyaan aku yang aku cari selama ini..???)

Jalan ceritanya memang cool giler sebab aku rasa inilah realiti kehidupan yang bermain-main dalam setiap fikiran orang untuk mencari cinta sejati..lagipun cerita ini bersifat jujur dan kadang-kala berlaku dalam kehidupan..setiap orang pastinya mempunyai keinginan, harapan dan impian..tapi adakah semuanya akan tercapai sekiranya tiada usaha dan suara yang diperdengarkan??jeng..jeng..susah wooo..

Novel ini menceritakan tentang kisah Ery dan Yun merupakan guru di mrsm Langkawi..ikatan persahabatan yang erat dan selalu bersama dalam menjalankan tanggungjawab menyebabkan seluruh warga mrsm menyalahertikan hubungan mereka dan menganggap mereka adalah pasangan kekasih..tapi aku suka cara ery dan yun yang cool giler tak cepat melenting dengan kata-kata orang..mengiakan pun tidak..menidakkan pun tidak bila orang sekeliling bersuara..masing-masing menganggap ini perkara biasa sebab mereka tahu hubungan mereka memang sebagai kawan baik tapi sebenarnya tiada sapa yang tahu gelojah di hati mereka..masing-masing mengharapkan sesuatu yang bermakna..

Dari segi teknik penceritaan pula, puteraery ussin suka bermain dengan teknik imbas kembali dan bermonolog sendiri..situasi persekitaran, pelajar, dan guru mewujudkan suasana mrsm yang harmoni, meriah dan friendly..lagipun ery adalah warden asrama jadi dia mudah didekati pelajar dan adakalanya sikap tegas ditunjukkan..dengan rakan2(cikgu2) pula dia mudah berjenaka..lagi yang aku suka pasal novel ni ayat dia memang cantik, berbunga, cool dan melankolik (apa tue..haha..aku sebat tulis je..)sangat bersederhana dan harmoni je jalan ceritanya ditambah watak ery dan yun yang rileks je bagi aku..

Cerita cinta bermula apabila hati ery sudah tidak tenteram sejak kehadiran yun sebagai guru kimia baru di mrsm itu walaupun pada ketika itu ery sudah mahu bertunang dan berkahwin dalam masa terdekat..tapi dia masih tidak pasti dengan pilihannya itu…

Antara ayat-ayat bunga yang aku suka~~

~Tika terimbas kenangan itu, kadang kala rasa seperti mahu ia terus kekal dalam ingatan..biar saat itu menjadi foto yang boleh dibawa kemana-mana sahaja..biar terus dengan saat nan indah itu..kalau boleh diulang tayang, biar ia sentiasa berulang-ulang..

~kenangan lampau adalah beban berat yang perlu digalas oleh setiap orang yang mempunyai masa silam..

~hidup ini biarlah penuh dengan kegembiraan kerana hati itu perlu dijaga agar sentiasa gembira..kalau hati itu sakit maka tubuh juga akan terasa sakitnya..

~~kenangan memang akan sentiasa menjadi beban dalam hidup orang yang melaluinya..lebih-lebih lagi sekiranya ada perkara lain yang berkaitan dengan kenangan tersebut..itulah yang menghantui yun ketika itu..lebih-lebih lagi orang yang ada kenangan dengannya tidak seperti dulu lagi..adakah dia perlu menerima hakikat setiap orang akan berubah??namun hati, sikap serta jiwa yang berubah ini amat rumit untuk dijelaskan..bukan rumit kerana keadaan tetapi rumit kerana tuan punya badan tidak mahu menjelaskan segala-galanya..banyak sangat menyimpan rahsia sehingga menjadi beban..

~~sudah berkali-kali mereka saling berbalas senyuman..sehingga mereka sering beranggapan, antara mereka mungkin ada ikatan tetapi tidak pasti dan belum terbukti lagi apakah ikatan tersebut..cinta atau sahabat??malah bukan itu sahaja sudah berkali-kali juga mata bertentangan cuma jiwa mereka masih tidak mahu mengakui segala bahasa mata..susah kalau hati masih belum terbuka bagi menyatakan rasa tersebut..tapi ya lah..cinta itu unik..cinta itu perlu lahir dari jiwa dan perasaan yang tulus dan perlu juga berkongsi rasa gembira yang sama-sama dikecapi..

~~duka itu akan sentiasa datang dan bertandang..sama ada mahu atau tidak, kita mesti menghadapinya..yang namanya luka itu akan sentiasa berkunjung tanpa kita tahu tahap sukar atau deritanya..adakala semuanya datang berangkai-rangkai, tidak putus-putus..mujur ada ruang di dalam hati yang mahu membahagi-bahagikan kesedihan..

~~hendak diceritakan kepada siapa yang dia boleh percaya tentang perasaannya ketika ini?? Hendak berkongsi juga tidak tahu bagaimana hendak dimulakan segala yang berlegar-legar di benaknya..maka terpaksalah dibiarkan sahaja berlalu tanpa suara dan tanpa tindakan sewajarnya..perasaan itu kalau dibiarkan sahaja pasti ada hati yang akan kecewa atau ada perasaan yang terluka..lebih teruk lagi, mungkin dua jiwa yang akan terseksa..

~~satu permulaan yang panjang mesti ada sebuah hentian untuk rehat yang seketika..begitulah permulaan bagi suatu perjalanan dalam kehidupan yang dituntut sama ada di atas kerelaan ataupun paksaan..

Antara dialog yang aku suka..ery bermonolog sendiri dengan jiwanya…

Ery, kau cuba saja?
Kau nak suruh aku mengambil risiko yang belum aku tahu apa kesudahannya?
Kau adalah orang yang banyak membaca, kan?
Kenapa jiwanya hanya tahu bertanya dan tidak terus memberi jawapan kepada persoalan yang sedang bermain dibenaknya?
Memang aku banyak membaca dan melihat apa saja roda-roda kehidupan kita, tapi itu tak semestinya perlu aku ikut semuanya..lagipun berapa lama sangatkah hidup aku di dunia ini sehingga kini? Jawapan bunyinya seperti sudah berputus asa..
Ery yang berkongsi jiwa dengan aku bukan yang jenis mudah putus asa..dia akan selalu akan mencuba, malah tak pernah peduli apa orang kata..
..
..
..
                Sila baca sendiri…hehe..
..
..
..
Ery, hidup ini bukan untuk disakiti tetapi untuk dinikmati..manusia itu dicipta memang untuk diuji oleh-Nya..buatlah pilihan yang mana pu tidak mengapa ery, kerana itu semua ujian-Nya..biarlah risikonya Allah yang tentukan..tapi harus kau ingat, cuba dengan sedaya upaya yang kau mampu, bukan setakat beralah kadar..bersabarlah kerana sabar itu separuh daripada iman..usah kau cuba lari dari kenyataan dunia, hadapilah dengan nyata dan berani..

Monolog dalaman yun pula yang aku suka..

Buntu sungguh yun memikirkan konflik akalnya yang dia sendiri cipta sebenarnya..kerana kuasa mata dan gaul mesra, dia jatuh cinta..cinta tanpa suara tidak akan mendatangkan apa-apa hasil kerana niat sahaja tanpa melakukan gerak mula tentu akan sia-sia seperti memuja indah bulan tanpa mahu meneroka bulan dan bintang itu..yun masih buntu dan gelisah..gelisah itu pula adalah dari jiwa yang terlalu mengharap tetapi tidak tahu harapan itu hendak diberikan kepada siapa..

Di sini bermain mata, dekat jaraknya terlalu hampir tetapi hendak dipeluk takut dia terus lari menjauh dan terus menjauh lagi lalu pergi..”that life be your’s……”

Tapi…
Akhirnya…
Ini memang cerita sedih..

Kerana sukar untuk meluahkan rasa, mereka menderita dan menerima segala yang ada, walaupun pilihan sentiasa ada dan peluang juga memang wujud di tengah-tengah persahabatan itu..

Siapa sangka sebuah persahabatan yang diperkatakan dan didoakan oleh setiap mata yang memandang berlalu begitu sahaja..memang jelas tidak semestinya setiap perjalanan akan berakhir dengan sebuah destinasi yang kita tentukan atau yang telah kita pilih. Dalam persahabatan juga sudah pasti belum tentu akan berakhir dengan ikatan yang bersaksi dan berwali. Cukuplah kalau persahabtan itu diteruskan dengan penghormatan bagi setiap jalan yang dipilih, walaupun dahulu pernah melalui jalan-jalan yang sama..kalau sudah tersurat maka yang tersirat akan kelihatan juga akhirnya..

Tetapi persoalannya adakah dia gembira dengan pilihan yang dibuat?? Hanya dia yang punya jawapan..

~~sekian~~

**memang terbaiklah..aku suka..aku nak memetik sebuah ayat…..

Apabila kita dipertemukan dengan seseorang, anggaplah dia bukan apa - apa, kerana kita tidak tahu siapa dia akan jadi dengan kita. Adakala Allah mempertemukan seseorang cukup sekadar menjadi sahabat, bukan seseorang yang istimewa, Adakalanya Allah mempertemukan seseorang untuk menjadi seseorang yang istimewa bukan sebagai sahabat, walaupun kita tidak sedar ia ada di depan mata kita...

Sunday, September 19, 2010

hari raya sudah tamat..

hari raya bagi aku sudah tamat..
hari ini sudah ada kat KC..
sudah lepak dalam bilik 31..
sudah lepak2 sama kawan2..
..
..
..
..
..
tadi dalam bas perjalanan dari batu pahat-upm aku dah mula rindu..
rindu kat family especially m0m!!!
huaaaa..
rilek erniey..jangan biarkan titisan embun jatuh..
hahahaaa..
saja tetibe je..
pastu aku rindu nak kacau anak sedara aku..
AQIL!!!mak teh geram tengok kamu tido!!taw tak??picit pipi kan baru taw!!
hahahaaa..
then..esok dah mula pergi class..macam biasa rutin harian..
okey..besok jumpa budak2 kosmate ag..
arghhhhhh!!

di sini ada seketul pic raya buat kenangan hari raya 2010..


Thursday, September 16, 2010

senyap..

---

senyap bukan bermakna lupa..
senyap hanya untuk memberi ruang
&
peluang jika ada ruang..

---

tertawa kecewa terpisah..

jalan yang lurus kian berhalang..

adakah semua ini yang ku inginkan..

ataupun hanya mengejar dunia semata-mata..

ku harap ku masih percaya..

Saturday, September 4, 2010

selagi ada rindu..

cuti dah start..
ramai dah budak2 upm berduyun-duyun mengangkut beg pulang ke kampung halaman masing2..
termasuklah juga cosmate2 aku..
yang pulang naek bus ke pantai timur & utara dah blah awal2 ag..mereka slalu skip kelas hari2 terakhir..huhu...biasa ahh tue..selamat tido dalam bus selama 8jam dgn kesengalan di badan..
yang naik motosikal..rempit baik punya..(hishhhh..gabra aku kalau lori potong motor..bahaye..bahaye..)
yang drive kereta..drift cun punya..(risiko kebahayaan kureng sket dari moto..)
pape pun..
selamat sampai dan hati2 di jalan raya..
ingatlah.orang yang tersayang..
 
terimalah lagu ini..untuk teman2, keluarga terchenta dan mereka semua yang aku sayang..
_SALAM AIDILFITRI_
...maaf zahir batin...


dengan ucapan tulus ikhlas..muah..muah..(*_#)