Thursday, August 8, 2013

cerita hari raya aidilfitri 2013

assalamualaikum uols..hehehe..
hey uols tengah buat apa tue??mengayam ketupat ke?? mengacau dodol ke?? or tengah sembelih ayam?? hehehe..gua saje..gua tau lu orang mesti beli yang dah ready made kan bila hari dah sampai kemuncak nak raya nie..

raya kali nie gua nak cerita apa persiapan yang telah gua buat sebelum raya..al maklum lah..tahun nie maybe tahun terakhir gua beraya sebagai single but not available..tahun depan gua dapatlah merasa beraya kat umah mak mertua gua kat tanjung karang sane nun!!hehehe..gatai omak kau cik ani..

ok la..tahun nie raya seperti biasa je..ada baju raya baru, kasut baru, tudung baru tapi yang lainnya cuma baju tudung kasut tue semua gua beli pakai duit sendiri..seronok betul shooping dengan duit sendiri..maklumlah baru keje semua nak dibelinya..baju raya gua beli awal ag..gua beli kain ela kat jalan tar..and then hantar tukang jahit, semuanya 6 pasang baju raya gua..gila tak banyak..gua qada tahun lepas sebab tahun lepas gua beli baju raya ready made 1 pasang je tau..tahun nie gua takde tema raya sebab gua raya single..hehehe..takpe la yang penting baju raya gua cantik tak kak ton..
[yang nie lebih kurang macam baju raya gua, poka poka dot..bunga2 pun ad..sakan betul tahun nie..]


tahun nie jugak 1st time berkesempatan nak bagi anak anak buah gua yang comot dan nakal tue duit raya..mak teh kasi duit raya sket jangan nak komplen ye..budak2 sekarang orang nak bagi duit raye tue pun tak bersyukur..tau nak banyak je kan..jadi gua tukar duit singgit je tahun nie..biar nampak tebal..budak2 kan suka banyak kan..nasib baik la gua sempat tukar duit..last minit jugak 2, lau tak tak dapat duit buruk la..hahaha..

 [sampul duit raya JDT gua beli kat BPwalk..sampul UPIN IPIN gua beli kat myDin nusa jaya..lai lai lai..nak duit raya datang la beraya rumah gua yer..agak2 berapa RM gua bagi kan..hehe..rahsia..]

tahun nie jugak gua raya dengan kereta baru..hehehe..nie salah satu whishlist gua nak ada kereta sendiri..gua nak kereta besar sket..tapi viva elite je yang gua mampu miliki..huhuhu.. :( pape pun viva elite kereta jugak kan, bukan kereta sorong kan..
[bukan idaman tapi lebih kepada kemampuan..haha..]

tahun nie macam biasa akan pergi menziarahi kubur pagi2 sebelum solat hari raya aidilfitri..tapi tahun nie macam tak besh sebab tak cukup korum..kak long gua biasanya balik raya kedua..kak eza gua tahun nie raya pertama raya kat rumah mak mertua dia pulak..tapi lepas solat sunat aidilfitri dia balik cini kot..adik gua pulak beraya kat tengah laut china selatan nun..see raya pertama je dah suam2 kuku..harapkan gua je la teman mak di pagi raya..tahun depan taktau la macam mana..gua mintak tunang gua raya batu pahat dulu la nampak gayanya..
[nie melawat kubur arwah ayah tahun lepas..tahun nie pagi2 gerimis..so mak gua decide pergi petang nanti..gua takde dalam gambar, gua camerawoman..woha..]

ok la..sampai di sini saja gua cerita..pasni gua sambung lagi ea..gua nak masuk dapur jap, tengok2 apa yang boleh masuk perot gua nie..hehe..OK..sebelum terlupa gua nak ucap 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN..
kepada semua umat Islam yang meraikannya di seluruh dunia..

Terima kasih tidak terperi
atas budimu duhai pembaca
Ambil kesempatan ucapan diri
selamat hari raya pada semua
 

Wednesday, August 7, 2013

ramadan 2013

assalamualaikum dan salam hari ramadan terahir semua bloger, blogwalking, stalker, admired, boyfriends and girlfriends...

pejam celik pejam celik kini dah hari terakhir kita berpuasa..alhamdulillah dapat jugak kita menyempurnakan ibadah berpuasa dalam keadaan sederhana dan bersyukur atas rahmat dan nikmat yang Allah swt berikan..amen..

tahun nie, puasa gua tak cukup 6 hari..hari 1st puasa je gua baru bendera jepun hari ke 2..ingat ag before 1 ramadan tue gua g mydin..gua borong makanan simpan dalam bilik..pagi2 puasa gua sorok dalam bilik sarapan roti sapu kaya..hehe..tak boleh nak belah kan..gua ingat nak msak megi tapi tak menghormati orang yang berpuasa plak..tue yang gua sorok dalam bilik..kalau dulu, mak gua selalu cakap sape yang tak cukup puasa tak boleh raya..gua pun tanya kat mak gua, "mak, nape tak boleh raya?" mak gua pun cakap tak cukup syarat..pastu mak gua bebel2, tengok orang sekarang puasa bukan maen penuh tapi solat entah ke mana..tak guna la puasa siang hari berlapar lau tak solat..
mak bebel lagi rukun islam ada 5..
1.mengucap dua kalimah syahadah
2. solat 5 waktu
3. puasa di bulan ramadan
4. membayar zakat
5 menunaikan haji dan umrah pada yang berkemampuan
so solat lau yang solat tue kita tinggal camne nak masuk step yang seterusnya..maknanya kita belum layak menjadi orang islam yang benar2 sayang pada agamanya..masa mak gua bebel2 gua oooo je..tapi sekarang dah besar gua ada rasa insaf sket..gua harap berkekalan dan dapat meningkatkan iman lagi..

ok..bila tiba raya, gua sangsi nape semua nak baru..nasib baik tahun nie mak gua tak beli langsir baru..tapi tahun nie mak gua tukar sarung kusyen baru..katanya yang lam tue dah berbulu dan boring..ok fine..gua la yang jadi assistant mak gua merangkap designer rumah makcik salmah..kadang2 sampai gua bertengkar dengan mak gua..gua nak kan yang terbaik untuk mak gua..last2 bila gua dah bagi semua advicement mak gua bagi decision, gua hormat sebab mak gua yang kuarkan duit nak beli itu ini..itulah keje gua sebagai assistant..tahun depan gua tak taw ag, leh tolong mak ag ke tak sebab mungkin insyaallah gua nak kahwin..

[gua yang pilih kain kusyen nie..cantik tak kusyen baru makcik salmah..]

ok lah sampai di sini dulu..mak gua ajak balik kampung nak ambil biskut raya tempah ngan makcu gua..cau dulu..lepas nie gua nak sambung ag..

Monday, July 22, 2013

dg41

assalammualaikum dan salam 1 Malaysia..

lama rasanya gua tak buat essay..last gua buat essay berformat empat taun lepas masa kelas english kat matrik tuh..last aku buat essay tak berformat plak bulan mac lepas kot..giler la..gua dah kekok rasanya nak berkata-kata..

alhamdulillah syukur tak terkira..sekarang gua dah berkerjaya..akhirnya gua dah terposting jugak dengan jawatan pegawai pendidikan siswazah DG41..gua dapat pegang dan ada gaji sendiri..inilah yang gua cita-cita kan dari dulu lagi..minggu lepas gua dapat jadual sendiri..gua dapat ajar kemahiran hidup pilihan pertanian dan gua kena ajar pendidikan seni..seni beb..tangan gua tak berseni langsung tapi lau suh menconteng nota-nota masa belajar kat upm dulu gua memang berseni..abes satu muka nota gua letak kerawang kerawang, corak corak batik dan bunga bunga ros..

gua sekarang nie jugak pening dengan keje keje sekolah..satu satu gua kena belajar, sampaikan kepala gua naik blur nak wat apa..almaklum la keje cekgu nie bukan setakat mengajar kat dalam kelas tapi kena buat keje keje kerani yang lain..file itulah file inilah macam macam..pulak tue jumaat lepas secara tiba tiba penolong kanan gua telefon..he was a boy, she was a girl, nananana nananana..bunyi handphone gua berdering..ernie, nanti awak amik alih kelas 1F..nanti awak tanya pn. naga untuk ambil alih kelas dia..gua pun balas dengan rela tak rela..ooo yeke..ok ok en.na...macam tak percaya gua kena jadi guru kelas..gua sebenarnya gabra sebab tak lama lagi hari terbuka..do you know hari terbuka??yeah..open day for student parents datang untuk ambil kad rekod pelajaran anak anak mereka di samping berbincang masalah anak anak mereka..gua risau and this is the 1st time naga suruh gua ganti dalam sejam gitu..gua gabra n peluh peluh sebab gua takut gagap gagap..hahaha..no la giler ke gagap gagap..tue pakinson nama nya..ok la..open day pun dah berakhir and 1st experience bertemu parents pun berjalan dengan lancar dan jayanya..seronok bertemu dan bercerita tentang anak anak mereka..siap bagi lampu hijau, cikgu buat lah apa saja dengan anak saya nie..kalau dia taknak belajar, cikgu cubit je...ok..gua buat k..

ok lau..gua nak cau dulu nak masak juadah berbuka..
perasan tak arini takde gambar sebab gua nak cepat..laptop gua macam siput terkedek kedek..
lastly..i love u!!!muah for for for dia..hihihi...

Saturday, May 25, 2013

wesak's day hari cuti..

assalammualaikum dan selamat hari wesak kepada yang merayakannya..

untuk pengetahuan korang, wesak day nie dirayakan oleh penganut penganut Buddha..maknanya orang cina la yang sambut..mati mati gua ingat hari wesak nie, yang India kumpul ramai-ramai kat Batu Caves sana..tak pasal pasal gua saja nak gurau2 ngan tunang gua..gua cakap, "wah, abg seronok la esok cuti..abg g Batu Caves la esok ea.." hehehe..geram betol tunang gua kat gua..gua saje nak kacau2 die..gua tau die tak akan marah gua, tapi sakit ati la kat gua..tapi gua tau die sayang jugak kat gua 2..muahhaha..abg, i lurve you!!

dan hari ini jugak gua dah start skool oliday!!esok gua plan nak g jenjalan ngan kawan2..katanya diorang nak g Desaru..fulamak besh kan!!harap2 jadilah plan nak g Desaru..gua pun tak pernah g sana lagi..satu je nie yang gua risau sangat..gua risau mesti tunang gua merajuk dan fikir macam2 bila kuar jalan2 ngan kawan..macam mane nie..dah la gua tak gtaw die ag..aduii!!ok..xtaw la..nak kelentong, gua tak reti kelentong pulak..nasib la..janji gua jujur dengan die..

hari nie, gua kat umah sewa nie dok kat dalam bilik je..boring~~jadi gua dari pukul 7 pagi tadi on9..then tido jap..la nie on9 lagi..sampaikan rumate gua tegur, pergh catat rekod kak, on9 dari semalam sampai sekarang...gua pun jawab, nak wat camne, boooooriiiiingggggg~~hehehe..
malam tadi gua tukar susun atur bilik gua..besh jugak letak katil gua kat tempat baru nie..sebab terlindung dengan cahaya matahari dari tingkap..so tak berapa nak hot sangat la...
[gua guna toto je..baru nampak betol2 bujang kan..]

ok la..sampai sini je..gua nk cau dulu nak cuci mata g jusco bukit indah..daaaaa..
;)

Wednesday, May 22, 2013

good morning miss erniey!

assalammualaikum uolsss semua..
hampir 3 bulan sudah gua menjalankan tanggungjawab di smk taman nusajaya..dalam masa nie juga jugak jadi cikgu bm..then sebulan lepas tue, gua kena jadi teacher english..waduh, gua takut giler bile guru kanan bahasa cakap "mungkin awak akan ganti nurul..boleh ea..ala tak lama, jangan risau k..awak just masuk class dan give them some exercise.." begitulah kata guru kanan bahasa..
gua memang tak taw nak cakap apa..nak menolak..nanti kata memilih, kira untung dah dapat interim..ada jugak gaji..nak taknak gua terpakse jadi teacher jugak.."miss erniey" hahaha..macam nak gelak tersenyum je aku..rasanya masih tak layak untuk digelarkan english teacher..
1st day masuk class 2A, gua dah rasa semacam..giler!!seram2 sejuk..apa aku nak wat nie..speak english??no!!gua taktau nak speaking bro..gua pun suruh diorang buat keje sendiri..maklumlah 1st day masuk class mesti nak berkenalan dengan anak2 tiri gua..muahahahaaaa..gua pun banyak borak2 dengan diorang..
 [gambar mase hari guru..ngan k.rafedah..comel kn ckgu erniey..muahaha..]

gua banyak cerita pasal gua..yang gua bukan cikgu english..so jangan anggap gua pandai english sebab gua takmo hipokrit, siyesly gua kat sekolah dulu memang jarang-jarang gagal tapi biasanya selalu gua dapat Cawan..hebat tak??sampai zaman U gua penah lah merasa dapat Bola..nak dapat Ayam memang gua tolak jauh2 la..bab gua memang suka makan ayam..so lau sama2 ayam bukankah macam magnet akan menolak..ok stop!!
boring kan..so sampai sini je lah..malas nak wat essay panjang2 nie..k bai..gua tido lu..cancincau!!

Sunday, April 7, 2013

ahad di Nusajaya..

assalammualaikum wahai blogger and stalker sekalian..

arini 7/4..ari ahad..so borrrrrrriing..mmm..apa boleh buat..dok terperap kat dalam rumah jela..adeh..sabau jela..ya ampun nak dengar satu cite tak..mari sini mari dekat cik ani..pagi tadi aku mimpi mak aku nak nikahkan aku dengan apek sebelum die berangkat pergi umrah..fulamak mimpi memang super power besh kot..dalam mimpi tue, boleh pulak aku tanya mak andam, "akak, saya nak kuar kejap sempat tak nak mekap saya nanti ni?saya nak kuar beli contact lens jap..." wah gituuu..mak andam pun jawab, "sempat je..majlis kan kul 3ptg nanti.." then sedar2 je mamai2 dan fikir balik apa yang aku dah mimpi tadi..pehhh mimpi takleh blah..tadi bila fikir balik, seronok jugak kalau dah nikah dengan abg..tapi majlis kendian..nikah gantung???takmo la den..then da takde keje sangat aku pun call abg..singgit 1 jam..fyi, untuk pengguna maxis nak jimat call leh try cara nie..caranya dihadapan no orang yang nak di dail tue letak 131..for example, 1310173153820..then if dah call die akan amik singgit dari akaun kita..begitu la caranya..then aku call cakap sejam punye la taik mata pun tersepit ag kat celah mata..hehe..aku nie memang suke bual2 tak sayang kedit..

dari a-z aku cite kat die..then terbuka la satu cite yang aku nak hantar kad birthday kat die..nak taw apa jadi, rupanya salah tarikh birthday..punye confident ingat birthday die 6/4, sekali tengok balik kat fesbuk rupanya 4/6 birthday die..hehe..nak taw tak aku dah siap2 masuk dalam sampul surat nak p hantar poslaju suh hantar p tanjung karang sane..last2 tak jadi nak pos..last2 aku post kan kat fesbuk die je..post muka depan jela..jadi la kan..nanti bulan 6 maybe la aku akan pos kan dua kad birthday kat die..bagi die baca dua dua..
ini lah kad yang aku nak bagi kat die..
comel tak aku buat..bukan die yang comel ea..

tah la, dari tadi aku cite takde main point langsung..cite nie memang meraban dan rasanya tidak digalakkan untuk membaca kerana akan diserang darah tinggi yang melambung2..so tak perlulah baca ea..

ok la..sampai di sini saja lah..asar pun dah masuk..jom solat dulu..pasni ingat nak kuar g fotostat dan cari makan..huaaaaaa..lapaq nya gua...k la..gudbye, gudnite, gudluck!!hehe..



Saturday, March 9, 2013

sejarah LAHAD DATU

Ya!!! Memang benar!!! Sejarah telah membuktikan bahawa Kesultanan Sulu pernah memerintah negeri Sabah NAMUN ianya telah lama BERAKHIR dan Sabah telah pun MERDEKA pada 16 Sept 1963 sebagai NEGERI SABAH dan kemudiannya bersama dengan Sarawak (dan ketika itu disertai oleh Singapura) telah bersetuju untuk menyertai dan seterusnya bergabung bagi membentuk PERSEKUTUAN MALAYSIA (Pada mulanya pembentukan persekutuan Malaysia adalah pada 31 Ogos 1963 namun atas sebab yang tidak dapat dielakkan ianya terpaksa ditangguhkan kepada 16 September 1963). Akan tetapi, tiba2 entah dari mana muncul pula seorang lelaki yang mendakwa dirinya sekarang adalah Sultan Sulu & Borneo Utara iaitu "Sultan" Jamalul Kiram. Entah mengapa setelah sekian lama "menyepi" dan kini "Baginda" secara "tiba2" telah memunculkan bersama para pengikutnya atau lebih dikenali sebagai "Tentera Diraja Sultan Sulu" untuk mengambil alih pemerintahan wilayah Sulu di timur negeri Sabah. 
  Namun begitu "Baginda" telah terlupa sesuatu, "Baginda" mungkin terlupa bahawa pada 22 Januari 1878 di Istana Sultan Sulu, datuknya sendiri telah mengadakan perjanjian (bertulis) dengan William Cowie iaitu wakil daripada Syarikat Borneo Utara British (BNBC) untuk "menyewakan" atau "memajakkan" negeri Sabah serta kawasan Borneo Utara (sedikit demi sedikit) kepada BNBC tetapi dengan syarat, Baginda hendaklah diberi perlindungan daripada ancaman Kuasa Laut Tentera Sepanyol di Filipina (namun ketika penghujung tahun 1700, kesemua saki baki wilayah jajahan takluk Kesultanan Sulu telah diserahkan kepada Sepanyol) BNBC juga telah membayar wang pampasan kepada Sultan Sulu pada ketika itu. Ianya jelas bahawa kedua2 pihak telah bersetuju dengan perjanjian tersebut dengan tidak ada sebarang unsur PAKSAAN atau TIPU HELAH. Kemudian diakhirnya, pentadbiran Sabah telah diserahkan dan diambil alih sepenuhnya oleh pihak British untuk ditadbir (Ianya berlaku setelah Tentera Jepun menyerah kalah ketika Perang Dunia Ke-2 baru berakhir). Dan perkara yang paling menarik/aneh sekali ialah, apakah yang Sultan Sulu lakukan ketika Sabah (Borneo Utara) dijajah oleh Jepun pada tahun 1941?? Jika benar Sultan Sulu ketika itu masih mempunyai "HAK" di Sabah dan betul2 SAYANGKAN negeri Sabah (sebagai seorang Sultan), pernahkah Baginda berusaha untuk menghantar "Tentera Diraja Sultan Sulu" untuk membebaskan & menyelamatkan Sabah dari serangan Tentera Jepun??? (Seperti yang berlaku di Lahad Datu sekarang) Jawapannya TIDAK!!! Kerana dikepulauan Sulu sendiri (tempat dimana Sultan Sulu ketika itu telah bersemayam) juga telah dijajah oleh Jepun. 
Sebelum Persekutuan Malaysia ditubuhkan pada 16 September 1963, Sultan Sulu ketika itu iaitu Sultan Muhammad Esmail E. Kiram I sendiri telah menyerahkan 'hak' pemerintah Baginda di Sabah & Borneo Utara kepada kerajaan Filipina yang ketika itu ditadbir oleh Presiden Macapagal pada 12 September 1962 yang berhasrat untuk menentang dan menghalang Sabah daripada bergabung untuk membentuk Gagasan Malaysia. Ini secara tidak langsung membuktikan Sultan Sulu ketika itu "tidak serius" serta bersikap "lepas tangan" dalam isu ini. Akhirnya perbuatan itu memakan diri apabila waris keturunan Sultan Sulu terpaksa "mengigit jari" kerana pada tahun 1989, kerajaan Filipina akhirnya telah mengugurkan tuntutan mereka keatas Sabah demi memperbaiki hubungan Diplomatik dengan Malaysia. Dan sehingga sekarang, ramai yang tidak sedar bahawa Kerajaan Malaysia TETAP & MASIH membayar USD5300 kepada Sultan Sulu sebagai wang saguhati, akan tetapi "Baginda" mendakwa wang saguhati tersebut tidak cukup kerana "Baginda" merasakan dirinya berhak mendapat 50% daripada wang hasil ekonomi negeri Sabah (mungkin "Baginda" tamak). Dan mungkin "Baginda" sekali lagi terlupa, sebelum pembentukan Malaysia, Laporan Suruhanjaya Cobbold (CC) pada Jun 1962 telah membuktikan bahawa majoriti rakyat & penduduk Sabah telah bersetuju untuk bergabung bagi membentuk Gagasan Malaysia. Mungkin "Baginda" masih belum sedar bahawa penduduk Sabah sekarang tidak pernah mengiktiraf "Baginda" sebagai "Sultan Sabah" kerana NEGERI SABAH SEKARANG ADALAH 100% HAK MILIK RAKYAT SABAH!!! Bukannya 'hak' milik Kesultanan Sulu & Borneo Utara lagi. "Baginda" seharusnya menghormati "hak" penduduk Sabah kerana MEREKA SENDIRI TELAH MEMBUAT PILIHAN. HAK rakyat Sabah harus DIHORMATI dan akan terus DIPERTAHANKAN buat selama2nya!!

...sejarah yang telah dilupakan...

Friday, March 8, 2013

Tuesday, March 5, 2013

interim

assalammualaikum peminat gua ..hehehe..

ok gua sebenarnya malas nak khabaq panjang lebaq..gua cuma nak cakap, gua dapat Interim kat Johor..nak taw apa perasaan gua??happy sangat dan dalam masa yang sama gua gabra jugak..sebab pengalaman gua praktikal kat Nilai dulu lain macam..sekolah apa??adalah lu olang cari sendiri la sekolah 2..ok la..sekarang alhamdulillah gua dah 2 hari mengajar..gua kena ajar subjek Bahasa Melayu..wawawaaa..punya la tak pening kepala gua nak ajar BM bahasa idunda kita..uihhh nasib baik gua tak kena ajar bahasa omputih kita..lau tak apo nak jadi..MBMMBI terus tak dok makno..

hoi, lu ajar BM!!apasal lu punya ayat macam tak sekolah..

hahaha..tulah..tak taw la gua, tetibe cakap macam cina ah long sundal bolong..hoho..nasib baik bahasa aku tak macam budak tak cukup suku kata, cakap pun pelat-pelat..2 3 arini ajar pun rasa seronok jugak..walaupun penat, still boleh go on ag la..

huhu..ok la..nak out dulu..penat balik sekolah..
Ya Allah..gemilangkan, cemerlangkan dan terbilangkan anak anak murid ku di SMK Taman Nusa Jaya, Gelang Patah..
Amin..

Friday, February 22, 2013

gile stress

grrrrrr.......adui stressnya rasa harini..nape ek??adui..sakit..macam2 rasa yang tak kena..hati gundah gulana..and then dari tadi asyik fikir die je..tak tau nak luah pada sapa..dah mesej die, tapi die tak balas pulak..penat kot dah sehari belajar..adui..mau ngomong and ngobrol pada sapa dong..entah..sejak seminggu nie rasa laen macam je..tak kan sebab nak interview minggu depan..arrrrgggghhh..sakit kepala aku!!rasa macam nak nanges pun ada..aku rindu die ke??nope!!and then apepasal??taktau la aku..k la..bai..

Monday, February 4, 2013

kisah cinta saya..

assalammualaikum dan salam sayang untuk korang semua..
yuhuiii..nak promote sikit la untuk mereka2 yang bakal melangsungkan perkahwinan dalam tahun nie dalam tahun depan..promote untuk dapatkan baucer untuk kad kahwin..lau dapat baucer nie sekurang kurangnya dapat la save bajet untuk keperluan kahwin nanti..macam mana nak dapatkan baucer nie..lai lai lai..korang kena masuk pertandingan ini..Pertandingan menulis kisah cinta korang..menarik bukan...pertandingan nie tamat 31 MEI 2013..

yuhuiii..
sebenarnya aku baru je masuk tadi..hope dapatlah 1st prize..ok aku nak berangan jap..seronoknya lau menang kan..kad kahwin ada orang sponsor..baju, hantaran, pelamin, makeup, fotoshoot takde orang sponsor lagi..mak ai..banyak tue nak cari bajet lagi..ko berangan lagi...hoi erniey, hang nak kawen esok ka..aku kawen lama ag, tapi aku dah gatai na mau kawen..hik3...ok la..tak mau celoteh panjang lebaq..mai baca la kisah cinta aku..lepas baca, t hangpa like la sekali kat photo aku tue..mai cheq link kan yep...

KISAH CINTA SAYA..hik3 malu malu kucing la plak cheq..

--
tersebut la kisah, once upon a time....
a long long ago.....


Kata orang cinta itu datang tanpa kita duga. Tak tahu bila, di mana dan bagaimana. Tahu tahu semuanya sudah terjadi begitu saja. With whom we meet, how we meet, when we meet, only the universe know. Dulu pernah berangan, 3 benda yang aku nak untuk bakal imam aku. Dia mestilah bertanggungjawab, jujur dan sedap mata memandang (kira hensem la). Kalau takde yang hensem tue pun takpe, janji 2 yang utama tue ada pun jadilah in sha allah sempurna. Ok, itu cuma intro beb, cerita cinta aku belum start lagi la.


Perkenalan kami adalah satu yang tidak terduga. Aku langsung tak pernah kenal dia dan dia pun tak pernah kenal aku. Malah boleh dikatakan cinta pandang pertama di mata dia. Tapi pada aku itu hanya satu perkenalan biasa dan tidak terfikir untuk melangkaui hubungan yang lebih jauh, malah tidak pernah mengharapkan apa-apa. Perkenalan kami pada 19/11/2011 membuahkan bibit-bibit cinta kami sehingga ke hari ini aku sudah menjadi tunangan dia. Ceritanya bermula pada suatu hari kawan aku plan nak pergi berkelah di Bukit Fraser bersama kawan lelakinya. Kawan aku nie pun ajak aku dan kawan perempuan dia sorang. Dan kawan lelakinya bawa seorang kawan juga. So nak dijadikan cerita kami pergi 3 perempuan 2 lelaki. Dia adalah kawan kepada kawan lelaki kawan aku. (sori kalau rasa tergeliat lidah bila baca). Sekali pandang muka dia macam Detektif Lim yang berlakon dalam cerita Gerak Khas. Dua kali pandang memang nampak sebijik sama, tapi dalam hati aku ahh tak mungkin la. Dalam hati aku, ahh ada aku kisah plak dengan mamat dua orang nie. Lau muka sama pun apahalnya dengan aku. Memang dah menjadi sifat semulajadi aku, aku memang suka berprasangka buruk terhadap lelaki walaupun muka mereka nampak baik tapi memang aku tak pernah percaya kat lelaki sepanjang hidup aku.


Sepanjang perjalanan ke sana, kami berborak-borak. Dalam hati aku sempoi gak mamat nie dan bab berlawak bukan main. Setelah separuh perjalanan ke sana driver bertukar, maka si dia la yang memandu sampai ke puncak Fraser. Masa nak memulakan perjalanan tue aku duduk di bahagian belakang dia dan dalam masa yang sama aku terdengar dia baca doa naik kenderaan, panjang plak tue. Dalam hati aku, pergh mamat nie tadi nampak sempoi gila2 tapi bab baca doa tak tinggal. Ada sedikit kekagumannya di situ sebab aku masuk kereta pun tak baca doa panjang macam tue. Just baca bismillah saja. Ok dalam hati aku lagi, lau dia baca doa pun ada aku kisah ke?? Ahh..lelaki semua sama je, secara luaran semua orang leh bajet baik kan. Sampai je di Bukit Fraser kitorang yang perempuan snap2 gambar, posing sana posing sini dan happy gila dapat mandi air terjun kat Bukit Fraser. Lepas berkelah kami pun balik, lagipun hari dah petang, semuanya keletihan dalam kereta dan tak banyak cakap, tapi adalah sikit2 dia wat lawak bodoh.


Dalam perjalanan balik dia yang drive, sampai la ke kolej aku. Ooopss dari tadi story lupa nak bagitaw, nama dia Apek. Masa nak angkat barang dari bonet kereta tue aku tengok dia pergi ke bawah satu pokok tue. Entah kenapa aku pun tak tau. Ahh..apa aku kisah plak dia nak g mana pun kan. Bukan lepas nie aku jumpa dia lagi. Aku pun tak harapkan apa2 hubungan walaupun sebagai kawan selepas berjalan jalan ke Bukit Fraser satu hari nie. Then dalam nak menapak ke kolej nie, kawan aku cakap, “eh ada tinggal pape lagi ke?”. Dia dengan laju menjawab, “errr..ada..no telefon…”. Dalam hati aku, ooo nak no telefon kawan aku ke nie..ok la..dalam hati aku lagi..ada aku kisah plak kan. Then kawan aku pun nak bagi, aku tengok jela gelagat dia cepat2 keluarkan handphone dari poket dia. “017-315****..ok setel ea??. Tetiba aku tersentak!!Hahhh..weh apasal ko kasi nombor fon aku!! Kawan aku pun jawab, “Apek, apa2 hal kau setel dengan dia la ea..hihi..” Pergh..masa tue jahanam betul kawan aku nie. Bermula dari situ aku dan dia mula berkenalan. Lagipun masa tue, dua dua baru putus hubungan di tengah jalan. Jadi apa salahnya mencuba jika ada jodoh. Rupanya dalam diam dia awal2 lagi dah jatuh hati saat pertama kali terpandang aku dan merisik aku dari kawan aku dalam diam. Dan rupanye masa drive, masa di Bukit Fraser dia sentiasa memerhatikan aku gerak geri aku dari jauh. Alhamdulillah aku bahagia dengan dia. Terima kasih awak sebab terima saya seadanya.. ^_^.. In sya allah tahun depan kami akan melangsungkan hari bahagia. Amin.


--
ok tamat la sudah story aku..tiap2 ari rasa bahagia tau macam berlari2 di taman bunga..hehe..lau korang rasa besh please la like tuk kami ye..nie link nya

dan kalau korang nak join sama pun boleh..just click di sini..
   
ok..gud luck click banyak2 taw ajak kawan2, pak mok sedaro, jiran tangga tangga dan lain2..
tengkiu semua..
^_^  

Wednesday, January 30, 2013

sayang

kadang2 aku tak tahu kenapa perasaan sayang datang bertalu2??is it something wrong 2 me??seperti membuka pekung di dada..seriusly aku tak pernah rasa di sayangi, menyayangi seperti yang aku rasa sekarang nie..sejak kenal dia, sehingga ke hari ini aku tak pernah puas rasa sayang tue..seperti mau rasa sayang tue berpanjangan dan berterusan sampai hujung nyawa, sampai ke akhirat..

pernah tak korang rasa kalau kehilangan orang yang tersayang..aku dah kehilangan ayah..setiap kali teringat arwah ayah, teringat masa2 kecik dulu masa ayah ada..kalau takde ayah, aku tak lahir dalam dunia nie..sekarang aku ada mak..mak yang besarkan aku dan adik beradik..nak sangat balas jasa mak yang tak terbayar rasanya..if aku ada anak pun satu hari nanti, aku pun agaknya jadi macam mak kan..mencari sesuap nasi untuk anak2..dan sekarang aku sayang die jugak..tak taw nak describe sayang tue macam mana, tak boleh nak luah dengan kata2..hanya Tuhan yang tahu sebesar mana sayangnya aku pada dia..aku juga takut kehilangan orang yang disayangi..kalau dia takde apa jadi pada aku..adakah aku boleh jalani hidup tanpa orang tersayang..macam mana perjalanan hidup aku hari2..mesti setiap hari ada je air mata jatuh tiba2..entah nape aku berfikiran seperti ni..
Ya Allah, berikan aku peluang untuk menyayangi dia..berikan aku peluang untuk menjaga dia..aku janji aku akan jaga dia elok2.. :(

andai aku hidup seribu tahun lagi..
aku ingin cinta ku padamu sentiasa mekar di hati sampai bila bila..
meskipun kamu tiada di sisi ku lagi..
aku hanya ingin kamu saja..

Sunday, January 27, 2013

rindu terbalas

alhamdulillah..akhirnya setelah dua bulan tidak ke temu sama orang yang tersayang, dapat jugak jumpa..bukan setakat sekali berjumpa dalam seminggu, malah 4 kali kami berjumpa malah yang paling seronok nya bila mak abah dia datang sekali ke rumah aku..muahahaha lepas rindu kata kan..mak kitaorang sporting..siap bagi line dan time bila nak jumpa..sayang mak..i love u bakal mak mertua...hikhikhik..gatai la ko nyah..

actually 1st meeting kt putrajaya la..mak aku nk g puchong jumpa cucunya..rindu katanya..aku pun rindu die..siang isnin datang sane, malam isnin jugak aku kuar lepak2 kt putrajaya sambil mengunyah chekedis..2nd meeting kat putrajaya ag..memang di situ lah port feberet kami..ingat nak makan burger bakar..pk punye pk daripada makan burger bakar mahal nak giler, lebih baik aku makan burger rm 2.30..mana lebih untung..so aku prefer makan burger tradisional la..dapat beli 4 bijik jika dibandingkan dengan harga sebijik burger bakar..pehhh memang meletup perot aku sumbat bege banyak..agpun nie kali terakhir aku makan bege, sebab dah berikrar depan die nak turun kan berat badan sampai 50kg..insyaallah kalu berjaya ye..doakan aku..hehe..ok 3rd meeting, kitaorang jumpa di batu pahat..tempat tumpah kampung abah die..alhamdulillah, dapat jugak kami jumpa..aku bawak la die round2 bandar batu pahat yang happenning nie la kan sangat..hehe..sarapan kat tasik Y tepi TIGS 2..then pastu kitorang g bpmall, men bowling ajak adik die skali..skali men macam power, sekali men masuk longkang..kah3..lawak dan hepy sangat..4th jumpe kat rumah aku..family dia singgah umah..syukur..sampai jugak die kat umah aku.. :)

lepas nie, maybe kitorang tak jumpe 4 bulan..huk3 sedih..mmmm tak tau la macam mana..aku cuma serahkan pada takdir..semoga hubungan kami kekal bahagia selamanya..
abg, i really love u..i always miss u..

Monday, January 21, 2013

pasti jumpa k!!

 sehari..
2 hari...
seminggu..
sebulan..
2 bulan..

ermmmmm..lame nya..i miss him so much..


uhhh..really miss u..

Friday, January 11, 2013

Rahsia kurus 1

hey uoollss..assalammualaikum..whatsup today..
korang da breakfast??ok..pape hal pun before nak wat keje apa pun mesti ambil breakfast k...breakfast tue penting untuk tenaga, t kang pengsan tengah jalan sapa nak angkat..lau pakcik or makcik hensem atau cantik maybe la ada nak angkat..tapi lau pakcik/makcik gemok gedempol tren tarik balik yang angkat kot..yuhuu..ok..aku tak nak masuk campur sebab buat masa nie aku try nak turun berat badan..ari2 timbang naik balik..geram je asik turun naik..mmmm..rase macam dah kurangkn makan tapi nak wat camne timbang tue biol kot..jarum die terlajak jaoh..haha...

aritu 2 ari lepas aku jumpa satu blog kurus nie..jeng3..semangat2 nak kurus nie weh..maybe semua orang dah taw pasal DIET ATKINS..and aku baru tahu rupanya!!!!orang laen dah sampai UK (ulu kelang je), aku masih kat BP(batu pahat)..so i must do it!!!just do it erniey!!! aik da macam jurucakap nike plak..ok..ok..korang yang gemok boleh la try2 mana taw boleh turun 10 kg lam masa 2 minggu...thats great..trun semulajadi ma...tak perlu tak payah kuarkan duit beli produk kurus yang popular di pasaran..agpun aku percaya 101% korang gemuk pun semulajadi..so....
let aku story morry kat sini ye...
 
korang nak taw, actually aku jeles and admire body ersalina nie..real great..wow...(ok..korang mesti paham apa yang dimaksudkan dengan wow tue kan..)yihuuu...!!
 
****
PERHATIAN PEMBACA2 SEKALIAN ALAM..
Peringatan : Pregnant ladies dan wanita yang sedang menyusu baby tidak digalakkan mengamalkan Atkins Diet!!! Consult doctor anda sebelum mengamalkan diet ini...!
Atkins Diet ialah jenis pemakanan sihat yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins untuk membantu korang mengurangkan berat badan dengan menggunekan konsep mengurangkan karbohidrat...Cerite banyak pun tak gune kan kalau korang tak buat kan?
****
 
Atkins diet terbahagi kpd 4 peringkat :

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-Maintenance
4. Lifetime Maintenance

* Induction sekurang kurangnya 2 minggu..itu kalau setakat nak kurang 2-3 kg boleh la..kalau banyak nak turun, lama la induction ok?  

Induction ialah bahagian yang paling penting dalam atkins kerane ia ialah tapak asas kepade diet ini...tak buat induction,sori,gemuk la smpai bebile...huhu...

Ape yang berlaku tyme induction? Berlakunye proses KETOSIS..proses dimane badan menukar daripade menggunekan karbohidrat sebagai tenage kepade menggunekan lemak sebagai tenage..waktu ni memang biase kalau korang rase lapa sebab ini adelah perubahan drpd pemakanan x senonoh yang korang buat...tapi percaye cakap aku,korang takkan rase lapar da selepas itu sebab dalam diet atkins nih,calory tak dikire...jadi,makanlah seekor ayam pun kalau suke dan banyak duet...huhu..:D



Untuk induction,20 gram karbohidrat sehari sahaje dibenarkan..Biasenye penurunan berat badan yang mendadak akan berlaku ketike induction,dan lebih bagus jike diteruskan berterusan untuk jangke mase yg lame...

Pantang larang 2 Minggu Induction:
1. Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSAM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU,OAT dan yang sebangsa dengannya.
2. Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.
3. Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
4. Elakkan Buah-buahan
5. Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)
6. Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
7. Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soalan exam....
8. Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
9. Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.


********************************************************
Boleh Makan:
1. Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2. Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...
3. Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
4. Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.
5. Sayur..kebiasaannya sayur yang kurang carbs berwarna hijau..semangkuk maksimum sehari..
6. Cheese Slice..hadkan 2-3 keping sehari..
7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari..kenape? air boleh bantu untuk pembakaran kalori dan penghadaman makanan..
8. *edit...jangan ambil daging burger..carbs agak tinggi..kecuali brand beef pride..carbs rendah..tapi hargenye mahal,4keping rm8..ade bran nak beli? huhu
10. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.



Diingatkan! Air boleh cepatkan proses pembakaran kalori..jadi,minum!!! Banyak!! Air kosong k...
AIr mestilah lebih daripade 10 gelas sehari dan mesti diminum sebelum makan atau pun ketike dalam keadaan perut kosong...

Mesti air kosong..kalau minum air manis,boleh la buat blog taknakkurus.blogspot.com pulak...huhu
Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!
Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)


Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !

InsyaAllah, try diet ni selama 2 minggu,hasil yg mendadak akan kelihatan...gud luck bebeh!!
sumber : Blog Saya Nak Kurus...

awak nak??saya nak!!!

Tuesday, January 8, 2013

rasa

entah..tetibe rasa macam tak confident..
boleh ke aku jadi cikgu...
mmm..
berat sungguh hati..
takde motivasi..
can anyone make me feel well..