Wednesday, July 19, 2017

Dugaan

Betul..
Hidup ini xselalunya ceria..
Ada kala gembira ada kala sedih..
Selalu ku impikan aku boleh jadi manusia terbaik..
Tapi aku tak mampu rupanya..
Ya Tuhanku..
Ampunilah diriku ini..
Aku malu dengan diriku ini..
Malu dengan suami dan keluarga..
Berikanlah kesederhanaan dan keredaan mu ya Tuhan..
Agar diri ini menerima baik buruk segala apa yang diberikan..
Segalanya sudah ditentukan..
Maaf..
Ini pilihan yang telah ditentukan..
Terima dengan hati yang murni..
Percayalah ada matahari dibalik awan..

manusia sepi

Hati ingin berbicara
Tapi pada siapa
Di sini juga tempat terluah
Gembira
Sedih
Marah
Sayu
Ini lah perasaan ku
Bukan mahu merayu
Bukan mahu simpati
Tapi inilah aku
Manusia sepi di alam ini..

Sunday, August 7, 2016

Teringat

Assalammualaikum dan selamat malam..
Malam ini ku nyanyikan lagu rindu..untuk awak yang jauh di sana..yang selalu ku tunggu dalam mimpiku..

Petang tadi dalam perjalanan pulang ke jb, air mata ku tiba tiba mengalir deras..seperti budak kecil mengengek nangis..entah mengapa hati ku sungguh sayu, sedih dan masihkah ada peluang untuk aku menjalani kehidupan berkeluarga..??masuk tahun ni hampir 2 tahun lebih kami berPJJ..mungkin belum tiba masanya kata Tuhan..

Ya Allah, Tuhan Yang Memberi..aku redo atas jalan hidupku ini Ya Allah..andai ini jalan qada dan qadar Mu Ya Allah..aku percaya satu hari nanti ada rezeki untukku juga..tak mengapa sesekali air mata ini mengalir menemani diri ini..semoga Kau berikan aku kekuatan hati dan jiwa dalam menjalani hidupku..

Mintak maaf air mata..mintak maaf hati..aku xmampu memberhentikannya dari terus mengalir..hatiku begitu sedih malam ini..

Untuk sang pencinta yang ku rindukan, andai satu hari nanti aku sudah tiada dalam hidupmu, ingatlah aku sangat menyayangimu semasa hayatku masih ada..

Sabtu
9.45pm
Bilik kecil

Monday, April 4, 2016

Mood sedih

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Kuslalu milikmu
Yang mencintaimu
-ungu-

Entah mengapa hati aku terasa sepi, sedih..
Marah mungkin juga..
Kata rindu diucapkan tidak disambut..
Dibalas pula dengan bahasa kasar..
Sedih..
Mungkin aku kayu batu yang xde hati perasaan..
Salah ke aku rindu..??
Benar ustaz kata, biar lah rindu pada yang satu, pada yang Esa, Tuhan iaitu Allah..
=(


Monday, March 28, 2016

Rindu mac 2016

Ermm rindunya kat abang..
Sayang rindu nak makan sama2 abang..
Begitulah pesanan ringkas kepada abang lepas balik sekolah tadi..


Terasa lambat bumi berputar untuk menyatukan kami..
Hari ini hari hampir 2 tahun kami PJJ dari kawin dulu..
Alhamdulillah gua masih bersyukur atas rezeki dan nikmat yang diberikan walaupun bukan rezeki yang ditunggu tunggu..nikmat cinta, rindu dan kasih yang berpanjang hingga ke Jannah..in sha Allah..Kau berikanlah kekuatan iman, hati dan jiwa raga untuk aku mengharungi kehidupan semasa PJJ ini..
Ya Rabb aku minta Kau dekatkan kami suami isteri, kurniakan kami zuriat yang sempurna soleh dan solehah..Amin Ya Rabbal Alamin..

Nota kaki : gua on diet atkins..day 1..go girl you can do it..
70 to 60!!!

Friday, September 4, 2015

PAMPLET BULAN KEMERDEKAAN 2015

 Bulan Ogos yang sinonimnya dengan bulan merdeka sudah berakhir..belum terlambat rasanya gua nak kongsi pamplet yang terhasil sempena perasmian Bulan Kemerdekaan SMKTNJ sekolah gua..moga boleh jadi buah idea atau mentol menyala kepada guru2 yang lain..



sekian saje dari gua..
cauuu..
**sory cikgu bm.. =)

Friday, August 21, 2015

Nak kembali aktif menulis blog

  1. Assalammualaikum warga blogwalking sekalian..sampai ke hari ini gua rase blog gua da berhabuk dan bersawang..rindu plak nak menulis kembali..teringat balik mase gua mula2 nak terjebak nak bukak blog nie..masa tue kat UPM..boring2 layan perasaan jiwang karat muda remaja katenya..
Sekarang gua da ada kerjaya..cukup 2 tahun 1 bulan gua jadi cikgu..alhamdulillah dan syukur dengan rezeki yang Tuhan berikan..
Cikgu nak g skool..phewww..😜

Bila dah kerja cikgu kadang2 teringin nak wat bisnes sendiri..tapi xpandai berniage..pernah satu hari cakap dengan suami..abg, syg xnak keje cikgu boleh tak?syg nak bisnes..apa jawab suami..jeng jeng..suami marah n kate gua xbersyukur dengan rezeki Allah..mula la bagi ceramah free kat gua..panas je telinge gua mase tue..then pas kejadian tue gua xpenah kuarkan kenyataan nak bisnes kat suami gua..gua xsuke kena bebel..bukan gua xsuke mendidik n mengajar tapi kadang2 stresss keje..nasib baik ada suami yang sentiase melembutkan hati gua..

Sebenarnya gua pun tak taw nak cakap apa..gua chau dulu..
P/s : maap ckgu bm sebab guna bahasa diri sebagai gua....🙏🏽🙏🏽

Wednesday, March 11, 2015

Selamat datang 2015

Assalammualaikum 2015..alhamdulillah di kesempatan ni 10hb3 gua masih lagi bernyawa di atas muka bumi ni yang banyak ranjau dan cabaran..2015 makin banyak dugaan yang dihadapi..gua nak je story selalu kat cini tapi disebabkan kekangan masa gua xdapat nak bukak blog ni sepanjang masa..blog ini ibarat luahan hati gua sepanjang hidup ni..ingat lagi gua mula bukak blog ni masa gua tengah heart crush dengan sorang mamat ni..masa tue xtaw nak luah kat sapa..gua pun create blog ni sebab just one sebab nak tulis apa terbuku di hati..and now 2015 gua da makin membesar and dah bekerja..suasana bekerja dan belajar sangat berbeza..bile bekerja gua dapat ramai kawan jugak..tapi jaga jaga!!ada kawan yang baik dan ada kawan yang kawan dan ada kawan yang berhati busuk..masing2 cukup complete..ok stop for introduction..

Who's know me??no one include my husband..pernah dengar perkataan empati guys??gua baru sebut tadi perkataan empati dalam kelas 4k2..kelas yang paling hujung dan kurang bijak dari kelas yang lain..for the simple meaning empati ialah meletakkan perasaan atau diri kita di dalam hati orang lain..ok berbalik yang tadi..who's know me??no one because i just had a small little heart..aku bukan la seorang yang berjiwa besar..jangan anggap semua orang dalam dunia nie sama..semua benda yang orang lain boleh lakukan..gua pun boleh lakukan..shit!!macam semua gred dg 41 semua mesti mempunyai kreadibiliti yang sama..???pikir sikit bai..

Kadang2 gua sedih kat diri gua..adakah tuhan xadil kat gua..kenapa orang yang berkuasa dapat memarahi orang bawah macam gua..and paling gua xtahan..manusia jugak buat kesalahan..kenapa nak hukum orang yang buat salah tue secara terang terangan untuk memaparkan kesalahan seseorang itu..kenapa xjust talk in person..kadang2 kesalahan diletakkan dalam medium terang2an akan menyebabkan orang menyampah..ok..xpe la..mungkin ini semua dugaan untuk gua..gua xtaat pada tuhan mungkin ini balas tuk gua..ingat bumi berputar..betul cakap my boss apa yang kita lakukan hari ini semuanya ada nilai..gua harap tuhan maapkan gua..gua bukan bermaksud nak tinggal gitu je tapi mungkin gua lupe nak cek satu satu..tuhan saje yang tahu hati gua..gua mintak maap banyak2..tegur la ag kalau gua banyak buat silap mungkin gua terlupe..tegur la gua dari hati ke hati..bukan dari wasap ke wasap..sebab hal ni, gua rase terkecil hati..xpe la gua paham dengan diri gua..gua banyak kekurangan dan tak hebat macam lu orang..apa pun gua doa kan apa yang terbaik dalam diri lu orang dan gua..

Sekian

Thursday, October 16, 2014

hati mati 2

desakan kiri kanan
kertas menimbun sana sini
sana terpekik sana terlolong
ibarat menganjing dengan sinis

apakan daya
hidup akan diteruskan
dengan langkah yang kian longlai
dengan semangat yang kian luntur
 dengan jiwa yang sudah mati!!

apakan daya
tunggu lah saja tarikh kematian

hati mati

hari hari yang memenatkan..
no motivation..
no spirit..
no love..
semuanya menyesakkan..
entah..
air mata duka dan pilu menjadi teman di kala ini..
di ruangan yang kecil dan gelap..
takpe la..
dah nasib dan takdir..
kalau mengomel..
banyak pula menjawab..
tidak bersyukur ke dengan rezeki yang ko dapat..
ok..
tapi rasa tak mampu menghantui..
takde apa yang menggembirakan lagi..
takde apa yang menyeronokkan jiwa ini..
runtuh..
awan menjadi gelap..
suram..
dan menitiskan air mata yang kian mendung..
Ya Tuhan ku..
maafkan lah dosa dosa ku..
aku tak mampu..
Kau ambil lah nyawa ku..
aku tak mampu..
...
..
.

Thursday, June 26, 2014

Kebahagiaan..

Assalamualaikum dan salam muah muah..

Kali ini masih lagi menjenguk blog yang makin kusam ditinggalkan..tetapi gua sayang dengan blog..this is my 1st blog yang gua create untuk meluah hati dan perasaan tika gua keseorangan pada suatu tika dulu..ini lah hidup..ada turun naik ada pasang surut ada suka duka..

Alhamdulillah tika ini status gua jugak sudah bertukar..masuk arini hampir sebulan gua dah jadi wife kepada encik shahzulkifile..that so amazing and i feel bless bcoz Tuhan kurniakan gua seorang suami yang sejuk di mata dan di hati..alhamdullillah..i dont know how to react when selesai akad nikah..i love him so much..teringat kembali selepas gua mengecewakan dan dikecewakan lelaki lain pada masa dulu, gua nekad menetapkan satu janji dalam diri..syukur tidak terhingga sebab kadang Tuhan turunkan pelangi yang cantik untuk diri ini merasai nikmat mu YA Allah..perjalanan yang telah Engkau aturkan sangat cantik dan teratur..
Sampai di sini saja..waalaikumussalam..


Ps..menitis air mata gua tika menulis post ini..sebak..

Tuesday, January 14, 2014

persediaan kahwin 1

salam blogspot untuk warga bloger sekalian..alhamdulillah bulan 12 tahun lepas, family gua and family tunang gua dah menetapkan hari bahagia kami..inshaallah tahun nie..lau nak cerita tentang persediaan kahwin gua, adalah sikit sikit..dalam 30 peratus..nanti gua cite satu satu ye..rasanya banyak sangat benda nak buat..tapi tak buat buat ag..lau nak tau gua nie malas sikit..hehe..mengaku pun..apa nak buat, memang dah lagu macam tue..hehe..

ok la..my first preparation is booking andaman..aritu kat kampung halaman gua kat batu pahat ada buat karnival kahwin..punya la gua excited nak survey survey apa yang ada..gua pun tarik akak gua g sane..pusing punya pusing gua berkenan dengan Andaman Rezqy Amani..gua dapat pakej 1900..dapat pelamin 1 panel, baju pengantin LP, baju outdoor, mekap 2x, hiasan meja beradap, hiasan bilik tidur, bantal nikah, handbouquet..pada gua ok..so gua cepat2 booking..so untuk andaman selesai..
[sape yang berminat boleh la survey2 kat butik pengantin nie..especially bakal pengantin dari batu pahat, johor..nie gua bagi link fesbuknya... Andaman Rezqy Amani..]

then persediaan yang lain, gua ada book untuk photographer..dalam tahun lepas nie ada someone add gua kat fb..gua pun skodeng and selidik la fb die..rupanya yang add gua nie photographer kawen..apa lagi gua pun usha usha and pm die..tanya range harga..so die promote gua kasi harga promotion rm1300 untuk nikah n sanding..nanti die akan kasi gua crystal custom album 8x12", 1 photo frame, 1 canvas photo, unlimited photo, outdoor free..pada gua ok la gua dapat harga tue..and gua rasa gambar die pn ok and cantik jugak la..berbaloi sangat..yang pentingservice ok..
[nie 1 gambar yang gua ambil dari page die.
.lau berkenan try la usha usha fb die..nie gua bagi link die.. Faris Sahar..]

then preparation lain gua ada DIY goodies untuk malam nikah..gua plan nak letak magnet fridge dalam bag goodies nanti..gua diy guna kain felt..gua buat nie untuk 150 pcs..lau kire kos buat magnet fridge nie 1pcs dalam rm1.10..boleh tahan la..
[ada 2 bijik yang gua dah buat..kain felt gua beli kat daiso jusco bukit indah, jb..tag nama 2 gua beli kat fb nagenbutik&kraf..n magnet korang boleh beli kat stationary book..or lau sapa kat jb leh g rainbow stationary kat taman u..]

ok la..sampai sini je gua cerite..nanti gua sambung lagi..gua nak g pasar malam jap, nak cari makanan untuk perut gua..hehe..ok see uolls the..big muahhhhh for u..aishhh marah tunang gua bagi kiss kat korang..hahaha..ok daaaa... :)

first post on 2014..

assalamualaikum dan salam 2014 untuk bloger, blogwlking sekalian alam..wohaa tahun 2014 yang mungkin akan mencabar profesionalisme gua sebagai warga pendidik..hope this year, gua dapat menjalankan tanggungjawab dengan baik..inshaallah..

ok..pertama sekali untuk tahun 2014 nie, gua diberi kepercayaan untuk mengajar budak SPM and form 4, subjek sains pertama..opsyen major gua tue..giler terkejut, giler gabra dan giler kentang..dan gua pasti setiap malam gua mesti study buku teks sains pertanian tue..alhamdulillah lah, sudah 2 minggu PnP berjalan, gua rasa semakin serasi dengan SP nie..tapi takpe dalam satu kelas tak ramai pun (form 4-18orang, form 5-17orang), tapi yang big adventure nya my students all are MALE..huhh..yang tue baru sains pertanian, tak termasuk ag subjek kemahiran hidup..all male students also..gua reda je la..matlamat gua cuma nak PnP gua berjalan lancar dan objektif pelajar tercapai..minggu depan maybe gua akan buat amali bedah ayam untuk students form 5..nantikan ye..

then, tahun nie jugak gua inshaallah akan mendirikan rumah dan tangga..hehehe..abang, wait for me ok..hehe miangnya gua.. :P gua jugak inshaallah akan post something yang gua DIY sendiri untuk persediaan hari bahagia nanti..especially for goodies..

then and then, tak tau lagi, maybe after married gua akan mintak eg-tukar..tapi entah senang dapat or tidak gua akan try mohon la..kadang2 pikir balik sedih nak tinggal kan kawan2 kat sini..tapi dalam masa yang sama nak juga bina keluarga yang sempurna dengan bakal suami tercinta..amin amin amin ya rabbal alamin..

lastly, untuk post yang pertama tahun 2014 nie, gua harap tahun nie dapat berjalan dengan lancar..hehe..nape ek, gua rasa gua kekok nak tulis post nie..dah tak macam gua yang dulu..lani rasa macam skema pulak tulisan gua..takpe la..bukan ada peminat pun yang nak baca blog gua..cume suka suka sendiri..

ok..nantikan post gua yang akan datang..daaaa..

[rindu upm, rindu kawan kawan kosmate, rindu geng geng semua..]



Thursday, August 8, 2013

cerita hari raya aidilfitri 2013

assalamualaikum uols..hehehe..
hey uols tengah buat apa tue??mengayam ketupat ke?? mengacau dodol ke?? or tengah sembelih ayam?? hehehe..gua saje..gua tau lu orang mesti beli yang dah ready made kan bila hari dah sampai kemuncak nak raya nie..

raya kali nie gua nak cerita apa persiapan yang telah gua buat sebelum raya..al maklum lah..tahun nie maybe tahun terakhir gua beraya sebagai single but not available..tahun depan gua dapatlah merasa beraya kat umah mak mertua gua kat tanjung karang sane nun!!hehehe..gatai omak kau cik ani..

ok la..tahun nie raya seperti biasa je..ada baju raya baru, kasut baru, tudung baru tapi yang lainnya cuma baju tudung kasut tue semua gua beli pakai duit sendiri..seronok betul shooping dengan duit sendiri..maklumlah baru keje semua nak dibelinya..baju raya gua beli awal ag..gua beli kain ela kat jalan tar..and then hantar tukang jahit, semuanya 6 pasang baju raya gua..gila tak banyak..gua qada tahun lepas sebab tahun lepas gua beli baju raya ready made 1 pasang je tau..tahun nie gua takde tema raya sebab gua raya single..hehehe..takpe la yang penting baju raya gua cantik tak kak ton..
[yang nie lebih kurang macam baju raya gua, poka poka dot..bunga2 pun ad..sakan betul tahun nie..]


tahun nie jugak 1st time berkesempatan nak bagi anak anak buah gua yang comot dan nakal tue duit raya..mak teh kasi duit raya sket jangan nak komplen ye..budak2 sekarang orang nak bagi duit raye tue pun tak bersyukur..tau nak banyak je kan..jadi gua tukar duit singgit je tahun nie..biar nampak tebal..budak2 kan suka banyak kan..nasib baik la gua sempat tukar duit..last minit jugak 2, lau tak tak dapat duit buruk la..hahaha..

 [sampul duit raya JDT gua beli kat BPwalk..sampul UPIN IPIN gua beli kat myDin nusa jaya..lai lai lai..nak duit raya datang la beraya rumah gua yer..agak2 berapa RM gua bagi kan..hehe..rahsia..]

tahun nie jugak gua raya dengan kereta baru..hehehe..nie salah satu whishlist gua nak ada kereta sendiri..gua nak kereta besar sket..tapi viva elite je yang gua mampu miliki..huhuhu.. :( pape pun viva elite kereta jugak kan, bukan kereta sorong kan..
[bukan idaman tapi lebih kepada kemampuan..haha..]

tahun nie macam biasa akan pergi menziarahi kubur pagi2 sebelum solat hari raya aidilfitri..tapi tahun nie macam tak besh sebab tak cukup korum..kak long gua biasanya balik raya kedua..kak eza gua tahun nie raya pertama raya kat rumah mak mertua dia pulak..tapi lepas solat sunat aidilfitri dia balik cini kot..adik gua pulak beraya kat tengah laut china selatan nun..see raya pertama je dah suam2 kuku..harapkan gua je la teman mak di pagi raya..tahun depan taktau la macam mana..gua mintak tunang gua raya batu pahat dulu la nampak gayanya..
[nie melawat kubur arwah ayah tahun lepas..tahun nie pagi2 gerimis..so mak gua decide pergi petang nanti..gua takde dalam gambar, gua camerawoman..woha..]

ok la..sampai di sini saja gua cerita..pasni gua sambung lagi ea..gua nak masuk dapur jap, tengok2 apa yang boleh masuk perot gua nie..hehe..OK..sebelum terlupa gua nak ucap 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN..
kepada semua umat Islam yang meraikannya di seluruh dunia..

Terima kasih tidak terperi
atas budimu duhai pembaca
Ambil kesempatan ucapan diri
selamat hari raya pada semua
 

Wednesday, August 7, 2013

ramadan 2013

assalamualaikum dan salam hari ramadan terahir semua bloger, blogwalking, stalker, admired, boyfriends and girlfriends...

pejam celik pejam celik kini dah hari terakhir kita berpuasa..alhamdulillah dapat jugak kita menyempurnakan ibadah berpuasa dalam keadaan sederhana dan bersyukur atas rahmat dan nikmat yang Allah swt berikan..amen..

tahun nie, puasa gua tak cukup 6 hari..hari 1st puasa je gua baru bendera jepun hari ke 2..ingat ag before 1 ramadan tue gua g mydin..gua borong makanan simpan dalam bilik..pagi2 puasa gua sorok dalam bilik sarapan roti sapu kaya..hehe..tak boleh nak belah kan..gua ingat nak msak megi tapi tak menghormati orang yang berpuasa plak..tue yang gua sorok dalam bilik..kalau dulu, mak gua selalu cakap sape yang tak cukup puasa tak boleh raya..gua pun tanya kat mak gua, "mak, nape tak boleh raya?" mak gua pun cakap tak cukup syarat..pastu mak gua bebel2, tengok orang sekarang puasa bukan maen penuh tapi solat entah ke mana..tak guna la puasa siang hari berlapar lau tak solat..
mak bebel lagi rukun islam ada 5..
1.mengucap dua kalimah syahadah
2. solat 5 waktu
3. puasa di bulan ramadan
4. membayar zakat
5 menunaikan haji dan umrah pada yang berkemampuan
so solat lau yang solat tue kita tinggal camne nak masuk step yang seterusnya..maknanya kita belum layak menjadi orang islam yang benar2 sayang pada agamanya..masa mak gua bebel2 gua oooo je..tapi sekarang dah besar gua ada rasa insaf sket..gua harap berkekalan dan dapat meningkatkan iman lagi..

ok..bila tiba raya, gua sangsi nape semua nak baru..nasib baik tahun nie mak gua tak beli langsir baru..tapi tahun nie mak gua tukar sarung kusyen baru..katanya yang lam tue dah berbulu dan boring..ok fine..gua la yang jadi assistant mak gua merangkap designer rumah makcik salmah..kadang2 sampai gua bertengkar dengan mak gua..gua nak kan yang terbaik untuk mak gua..last2 bila gua dah bagi semua advicement mak gua bagi decision, gua hormat sebab mak gua yang kuarkan duit nak beli itu ini..itulah keje gua sebagai assistant..tahun depan gua tak taw ag, leh tolong mak ag ke tak sebab mungkin insyaallah gua nak kahwin..

[gua yang pilih kain kusyen nie..cantik tak kusyen baru makcik salmah..]

ok lah sampai di sini dulu..mak gua ajak balik kampung nak ambil biskut raya tempah ngan makcu gua..cau dulu..lepas nie gua nak sambung ag..

Monday, July 22, 2013

dg41

assalammualaikum dan salam 1 Malaysia..

lama rasanya gua tak buat essay..last gua buat essay berformat empat taun lepas masa kelas english kat matrik tuh..last aku buat essay tak berformat plak bulan mac lepas kot..giler la..gua dah kekok rasanya nak berkata-kata..

alhamdulillah syukur tak terkira..sekarang gua dah berkerjaya..akhirnya gua dah terposting jugak dengan jawatan pegawai pendidikan siswazah DG41..gua dapat pegang dan ada gaji sendiri..inilah yang gua cita-cita kan dari dulu lagi..minggu lepas gua dapat jadual sendiri..gua dapat ajar kemahiran hidup pilihan pertanian dan gua kena ajar pendidikan seni..seni beb..tangan gua tak berseni langsung tapi lau suh menconteng nota-nota masa belajar kat upm dulu gua memang berseni..abes satu muka nota gua letak kerawang kerawang, corak corak batik dan bunga bunga ros..

gua sekarang nie jugak pening dengan keje keje sekolah..satu satu gua kena belajar, sampaikan kepala gua naik blur nak wat apa..almaklum la keje cekgu nie bukan setakat mengajar kat dalam kelas tapi kena buat keje keje kerani yang lain..file itulah file inilah macam macam..pulak tue jumaat lepas secara tiba tiba penolong kanan gua telefon..he was a boy, she was a girl, nananana nananana..bunyi handphone gua berdering..ernie, nanti awak amik alih kelas 1F..nanti awak tanya pn. naga untuk ambil alih kelas dia..gua pun balas dengan rela tak rela..ooo yeke..ok ok en.na...macam tak percaya gua kena jadi guru kelas..gua sebenarnya gabra sebab tak lama lagi hari terbuka..do you know hari terbuka??yeah..open day for student parents datang untuk ambil kad rekod pelajaran anak anak mereka di samping berbincang masalah anak anak mereka..gua risau and this is the 1st time naga suruh gua ganti dalam sejam gitu..gua gabra n peluh peluh sebab gua takut gagap gagap..hahaha..no la giler ke gagap gagap..tue pakinson nama nya..ok la..open day pun dah berakhir and 1st experience bertemu parents pun berjalan dengan lancar dan jayanya..seronok bertemu dan bercerita tentang anak anak mereka..siap bagi lampu hijau, cikgu buat lah apa saja dengan anak saya nie..kalau dia taknak belajar, cikgu cubit je...ok..gua buat k..

ok lau..gua nak cau dulu nak masak juadah berbuka..
perasan tak arini takde gambar sebab gua nak cepat..laptop gua macam siput terkedek kedek..
lastly..i love u!!!muah for for for dia..hihihi...

Saturday, May 25, 2013

wesak's day hari cuti..

assalammualaikum dan selamat hari wesak kepada yang merayakannya..

untuk pengetahuan korang, wesak day nie dirayakan oleh penganut penganut Buddha..maknanya orang cina la yang sambut..mati mati gua ingat hari wesak nie, yang India kumpul ramai-ramai kat Batu Caves sana..tak pasal pasal gua saja nak gurau2 ngan tunang gua..gua cakap, "wah, abg seronok la esok cuti..abg g Batu Caves la esok ea.." hehehe..geram betol tunang gua kat gua..gua saje nak kacau2 die..gua tau die tak akan marah gua, tapi sakit ati la kat gua..tapi gua tau die sayang jugak kat gua 2..muahhaha..abg, i lurve you!!

dan hari ini jugak gua dah start skool oliday!!esok gua plan nak g jenjalan ngan kawan2..katanya diorang nak g Desaru..fulamak besh kan!!harap2 jadilah plan nak g Desaru..gua pun tak pernah g sana lagi..satu je nie yang gua risau sangat..gua risau mesti tunang gua merajuk dan fikir macam2 bila kuar jalan2 ngan kawan..macam mane nie..dah la gua tak gtaw die ag..aduii!!ok..xtaw la..nak kelentong, gua tak reti kelentong pulak..nasib la..janji gua jujur dengan die..

hari nie, gua kat umah sewa nie dok kat dalam bilik je..boring~~jadi gua dari pukul 7 pagi tadi on9..then tido jap..la nie on9 lagi..sampaikan rumate gua tegur, pergh catat rekod kak, on9 dari semalam sampai sekarang...gua pun jawab, nak wat camne, boooooriiiiingggggg~~hehehe..
malam tadi gua tukar susun atur bilik gua..besh jugak letak katil gua kat tempat baru nie..sebab terlindung dengan cahaya matahari dari tingkap..so tak berapa nak hot sangat la...
[gua guna toto je..baru nampak betol2 bujang kan..]

ok la..sampai sini je..gua nk cau dulu nak cuci mata g jusco bukit indah..daaaaa..
;)

Wednesday, May 22, 2013

good morning miss erniey!

assalammualaikum uolsss semua..
hampir 3 bulan sudah gua menjalankan tanggungjawab di smk taman nusajaya..dalam masa nie juga jugak jadi cikgu bm..then sebulan lepas tue, gua kena jadi teacher english..waduh, gua takut giler bile guru kanan bahasa cakap "mungkin awak akan ganti nurul..boleh ea..ala tak lama, jangan risau k..awak just masuk class dan give them some exercise.." begitulah kata guru kanan bahasa..
gua memang tak taw nak cakap apa..nak menolak..nanti kata memilih, kira untung dah dapat interim..ada jugak gaji..nak taknak gua terpakse jadi teacher jugak.."miss erniey" hahaha..macam nak gelak tersenyum je aku..rasanya masih tak layak untuk digelarkan english teacher..
1st day masuk class 2A, gua dah rasa semacam..giler!!seram2 sejuk..apa aku nak wat nie..speak english??no!!gua taktau nak speaking bro..gua pun suruh diorang buat keje sendiri..maklumlah 1st day masuk class mesti nak berkenalan dengan anak2 tiri gua..muahahahaaaa..gua pun banyak borak2 dengan diorang..
 [gambar mase hari guru..ngan k.rafedah..comel kn ckgu erniey..muahaha..]

gua banyak cerita pasal gua..yang gua bukan cikgu english..so jangan anggap gua pandai english sebab gua takmo hipokrit, siyesly gua kat sekolah dulu memang jarang-jarang gagal tapi biasanya selalu gua dapat Cawan..hebat tak??sampai zaman U gua penah lah merasa dapat Bola..nak dapat Ayam memang gua tolak jauh2 la..bab gua memang suka makan ayam..so lau sama2 ayam bukankah macam magnet akan menolak..ok stop!!
boring kan..so sampai sini je lah..malas nak wat essay panjang2 nie..k bai..gua tido lu..cancincau!!

Sunday, April 7, 2013

ahad di Nusajaya..

assalammualaikum wahai blogger and stalker sekalian..

arini 7/4..ari ahad..so borrrrrrriing..mmm..apa boleh buat..dok terperap kat dalam rumah jela..adeh..sabau jela..ya ampun nak dengar satu cite tak..mari sini mari dekat cik ani..pagi tadi aku mimpi mak aku nak nikahkan aku dengan apek sebelum die berangkat pergi umrah..fulamak mimpi memang super power besh kot..dalam mimpi tue, boleh pulak aku tanya mak andam, "akak, saya nak kuar kejap sempat tak nak mekap saya nanti ni?saya nak kuar beli contact lens jap..." wah gituuu..mak andam pun jawab, "sempat je..majlis kan kul 3ptg nanti.." then sedar2 je mamai2 dan fikir balik apa yang aku dah mimpi tadi..pehhh mimpi takleh blah..tadi bila fikir balik, seronok jugak kalau dah nikah dengan abg..tapi majlis kendian..nikah gantung???takmo la den..then da takde keje sangat aku pun call abg..singgit 1 jam..fyi, untuk pengguna maxis nak jimat call leh try cara nie..caranya dihadapan no orang yang nak di dail tue letak 131..for example, 1310173153820..then if dah call die akan amik singgit dari akaun kita..begitu la caranya..then aku call cakap sejam punye la taik mata pun tersepit ag kat celah mata..hehe..aku nie memang suke bual2 tak sayang kedit..

dari a-z aku cite kat die..then terbuka la satu cite yang aku nak hantar kad birthday kat die..nak taw apa jadi, rupanya salah tarikh birthday..punye confident ingat birthday die 6/4, sekali tengok balik kat fesbuk rupanya 4/6 birthday die..hehe..nak taw tak aku dah siap2 masuk dalam sampul surat nak p hantar poslaju suh hantar p tanjung karang sane..last2 tak jadi nak pos..last2 aku post kan kat fesbuk die je..post muka depan jela..jadi la kan..nanti bulan 6 maybe la aku akan pos kan dua kad birthday kat die..bagi die baca dua dua..
ini lah kad yang aku nak bagi kat die..
comel tak aku buat..bukan die yang comel ea..

tah la, dari tadi aku cite takde main point langsung..cite nie memang meraban dan rasanya tidak digalakkan untuk membaca kerana akan diserang darah tinggi yang melambung2..so tak perlulah baca ea..

ok la..sampai di sini saja lah..asar pun dah masuk..jom solat dulu..pasni ingat nak kuar g fotostat dan cari makan..huaaaaaa..lapaq nya gua...k la..gudbye, gudnite, gudluck!!hehe..



Saturday, March 9, 2013

sejarah LAHAD DATU

Ya!!! Memang benar!!! Sejarah telah membuktikan bahawa Kesultanan Sulu pernah memerintah negeri Sabah NAMUN ianya telah lama BERAKHIR dan Sabah telah pun MERDEKA pada 16 Sept 1963 sebagai NEGERI SABAH dan kemudiannya bersama dengan Sarawak (dan ketika itu disertai oleh Singapura) telah bersetuju untuk menyertai dan seterusnya bergabung bagi membentuk PERSEKUTUAN MALAYSIA (Pada mulanya pembentukan persekutuan Malaysia adalah pada 31 Ogos 1963 namun atas sebab yang tidak dapat dielakkan ianya terpaksa ditangguhkan kepada 16 September 1963). Akan tetapi, tiba2 entah dari mana muncul pula seorang lelaki yang mendakwa dirinya sekarang adalah Sultan Sulu & Borneo Utara iaitu "Sultan" Jamalul Kiram. Entah mengapa setelah sekian lama "menyepi" dan kini "Baginda" secara "tiba2" telah memunculkan bersama para pengikutnya atau lebih dikenali sebagai "Tentera Diraja Sultan Sulu" untuk mengambil alih pemerintahan wilayah Sulu di timur negeri Sabah. 
  Namun begitu "Baginda" telah terlupa sesuatu, "Baginda" mungkin terlupa bahawa pada 22 Januari 1878 di Istana Sultan Sulu, datuknya sendiri telah mengadakan perjanjian (bertulis) dengan William Cowie iaitu wakil daripada Syarikat Borneo Utara British (BNBC) untuk "menyewakan" atau "memajakkan" negeri Sabah serta kawasan Borneo Utara (sedikit demi sedikit) kepada BNBC tetapi dengan syarat, Baginda hendaklah diberi perlindungan daripada ancaman Kuasa Laut Tentera Sepanyol di Filipina (namun ketika penghujung tahun 1700, kesemua saki baki wilayah jajahan takluk Kesultanan Sulu telah diserahkan kepada Sepanyol) BNBC juga telah membayar wang pampasan kepada Sultan Sulu pada ketika itu. Ianya jelas bahawa kedua2 pihak telah bersetuju dengan perjanjian tersebut dengan tidak ada sebarang unsur PAKSAAN atau TIPU HELAH. Kemudian diakhirnya, pentadbiran Sabah telah diserahkan dan diambil alih sepenuhnya oleh pihak British untuk ditadbir (Ianya berlaku setelah Tentera Jepun menyerah kalah ketika Perang Dunia Ke-2 baru berakhir). Dan perkara yang paling menarik/aneh sekali ialah, apakah yang Sultan Sulu lakukan ketika Sabah (Borneo Utara) dijajah oleh Jepun pada tahun 1941?? Jika benar Sultan Sulu ketika itu masih mempunyai "HAK" di Sabah dan betul2 SAYANGKAN negeri Sabah (sebagai seorang Sultan), pernahkah Baginda berusaha untuk menghantar "Tentera Diraja Sultan Sulu" untuk membebaskan & menyelamatkan Sabah dari serangan Tentera Jepun??? (Seperti yang berlaku di Lahad Datu sekarang) Jawapannya TIDAK!!! Kerana dikepulauan Sulu sendiri (tempat dimana Sultan Sulu ketika itu telah bersemayam) juga telah dijajah oleh Jepun. 
Sebelum Persekutuan Malaysia ditubuhkan pada 16 September 1963, Sultan Sulu ketika itu iaitu Sultan Muhammad Esmail E. Kiram I sendiri telah menyerahkan 'hak' pemerintah Baginda di Sabah & Borneo Utara kepada kerajaan Filipina yang ketika itu ditadbir oleh Presiden Macapagal pada 12 September 1962 yang berhasrat untuk menentang dan menghalang Sabah daripada bergabung untuk membentuk Gagasan Malaysia. Ini secara tidak langsung membuktikan Sultan Sulu ketika itu "tidak serius" serta bersikap "lepas tangan" dalam isu ini. Akhirnya perbuatan itu memakan diri apabila waris keturunan Sultan Sulu terpaksa "mengigit jari" kerana pada tahun 1989, kerajaan Filipina akhirnya telah mengugurkan tuntutan mereka keatas Sabah demi memperbaiki hubungan Diplomatik dengan Malaysia. Dan sehingga sekarang, ramai yang tidak sedar bahawa Kerajaan Malaysia TETAP & MASIH membayar USD5300 kepada Sultan Sulu sebagai wang saguhati, akan tetapi "Baginda" mendakwa wang saguhati tersebut tidak cukup kerana "Baginda" merasakan dirinya berhak mendapat 50% daripada wang hasil ekonomi negeri Sabah (mungkin "Baginda" tamak). Dan mungkin "Baginda" sekali lagi terlupa, sebelum pembentukan Malaysia, Laporan Suruhanjaya Cobbold (CC) pada Jun 1962 telah membuktikan bahawa majoriti rakyat & penduduk Sabah telah bersetuju untuk bergabung bagi membentuk Gagasan Malaysia. Mungkin "Baginda" masih belum sedar bahawa penduduk Sabah sekarang tidak pernah mengiktiraf "Baginda" sebagai "Sultan Sabah" kerana NEGERI SABAH SEKARANG ADALAH 100% HAK MILIK RAKYAT SABAH!!! Bukannya 'hak' milik Kesultanan Sulu & Borneo Utara lagi. "Baginda" seharusnya menghormati "hak" penduduk Sabah kerana MEREKA SENDIRI TELAH MEMBUAT PILIHAN. HAK rakyat Sabah harus DIHORMATI dan akan terus DIPERTAHANKAN buat selama2nya!!

...sejarah yang telah dilupakan...