Thursday, August 11, 2011

Watashi wa totemo kawaikatta..

Assalamualaikum dan salam muah muah..

Annyeong-haseyo..
disebabkan kegilaan drama drama Korea dan kerasukkan music K-Pop di negara kita, entah aku pun terasa macam nak belajar bahasa korea..aku bukan la hantu drama Korea macam kawan kawan aku tapi cerita korea yang aku rasa paling sweet pernah aku tengok My Girl..ok..aku yakin semua semua yang giler korea akan berada dalam mimpi fantasi bila mereka tengok citer2 korea nie kan..ye dak??
Contohnya bila dah tengok tengok drama pastu keluar lagu Sang-eo-reul Sa-rang-han In-eo..sure mesti semue akan rasa wowww suwit giler...oomaigot~~haha..lagi layan bila ada english translation lagu tue..
 part last scene yang paling comel dan dinantikan penonton..warrrggghhh!!!

tapi kali ini aku nak tunjuk beberapa perkataan simple bahasa Korea..
네.(예.)
[ Ne.(ye.)]
Ya.  

아니오.
[Anio.]
Tidak. (Bukan.) 

여보세요.
[Yeoboseyo.]
Halo. 

안녕하세요.
[Annyeong-haseyo.]
Apa kabar. 

안녕히 계세요.
[Annyong-hi gyeseyo.]
Selamat tinggal. 

안녕히 가세요.
[Annyeong-hi gaseyo.]
Selamat jalan. 

어서 오세요.
[Eoseo oseyo.]
Selamat datang. 

고맙습니다.(감사합니다.)
[Gomapseumnida. (Gamsahamnida.)]
Terima kasih. 

천만에요.
[Cheonmaneyo.]
Kembali. (Sama-sama.) 

미안합니다.(죄송합니다.)
[Mianhamnida. (Joesong-hamnida.)]
Minta maaf. (Mohon maaf.) 

괜찮습니다.(괜찮아요.)
[Gwaenchansseumnida.]
Tidak apa-apa. 

실례합니다.
[Sillyehamnida.]
Pergi Dulu.
Domo arigatogozaimashita..


p/s : bahasa korean dengan jepun adalah berbeza..
Pape pun Watashi wa totemo kawaikatta!!!haha..

1 comment:

  1. lepaih ni ajaq jepun pulak. jepn lagi siokk

    ReplyDelete